Udruženje profesionalnih lađara Srbije upozorilo na sve ugroženiju bezbednost plovidbe Dunavom 1Foto: Radovan Balać

Udruženje profesionalnih lađara Srbije (UPLS) upozorilo je na sve ugroženiju bezbednosti plovidbe Dunavom na akvatoriji novosadskih mostova i pozvalo gradsku vlast da, pre nego što neko nastrada, uspostavi red na reci.

Novi Sad ima oformljenu rečnu policiju, ali nema ni jedan adekvatan gliser. Nadležno sudstvo ne razume problematiku plovidbe, pa se prekršioci koji i dođu do suda oslobađaju sa uslovnim kaznama i ponovo čine iste prekršaje, navodi se u saopštenju UPLS.

Dodaje se da UPLS godinama pokreću razne inicijative za poboljšanje bezbednosti plovidbe i boravka na rekama, pogotovo u gradskim zonama, ali da nadležni ne reaguju na njihove apele.

Ostaje samo da neko pogine pa će se onda možda nešto rešiti. Zbog toga treba raditi na prevenciji, a ne na posledičnom delovanju, ističe se u saopštenju.

Udruženje navodi da Inspekcija plovidbe ništa ne preduzima po pitanju bezbednosti plovidbe i da pecaroši veoma često stoje usidreni u plovnom putu, u sredini plovidbenih otvora mostova ili na ivici plovidbenog prolaza, predstavljaju „pravu noćnu moru“ za lađare.

U saopštenju se naglašava opasnost kojoj se nesavesni pecaroši izlažu plovidbom po sredini plovnog puta, spuštanjem bez pogona niz maticu reke i pecanjem u plovnom putu ili njegovim granicama.

Brodovi zbog velikih gabarita imaju veliko padanje u krivinama i nemaju mogućnost brzog i jednostavnog zaustavljanja, samim tim prisustvo malih čamaca pedstavlja ogromnu opasnost ne samo po nautičare već po bezbednost plovidbe i imovine, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik Udruženja Branislav Vajda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari