Udruženje: Srbi prognani iz Hrvatske suočeni s nizom problema 1FOTO: EPA/ SASA STANKOVIC

Udruženje porodica nestalih i poginulih lica „Suza“ upozorilo je danas na niz problema Srba prognanih iz Hrvatske i zatražilo pomoć institucija Srbije.

Na konfernciji za novinare tog udruženja, povodom 28. godišnjice od hrvatske akcije „Oluja“ istaknuto je da isto toliko godina traje i borba porodica za istinom o sudbini nestalih.

Predsednica tog udruženja Dragana Đukić izjavila je da su protokom vreme, članovi porodica sve stariji i umorniji i da je potrebno ubrzati proces traženja nestalih.

Kazala je i da mnoge porodice, u sudskom procesu s Hrvatskom gube imovinske sporove i, kako je dodala, ako ne plate sudske troškove preti im oduzimanje imovine.

Ona je kazala da se mnogi od njih i plaše da odu u Hrvatsku i svedoče o zločinima, te najavila da će im „Suza“ i dalje u svemu pomagati.

„Ćutanje o zločinu znači da se taj zločin uopšte nije ni dgodio“, kazala je Đukić na konferenciji pod nazivom „Nemamo pravo na zaborav – 28 godina od „Oluje“.

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović je ocenio da za razliku od zvaničnog Beograda, u Zagrebu nema pune spremnosti za rešavanjem problema nestalih.

Kazao je da problem nestalih ne sme da bude zaboravljen jer je to, kako je podsetio, civilizacijsko i elementarno humanitarno pitanje.

Ponovo je naglasio opredeljenost zvaničnog Beograda da prognanima pomogne u svemu što može.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari