Udruženje sudija i tužilaca Srbije o tragediji u beogradskoj školi: Podrška zaključcima vlade Srbije 1Zgrada Vlade Srbije Foto: Bojan Cvejić

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) je danas podržalo zaključke vlade Srbije, usvojene posle tragedije u beogradskoj školi „Vladislav Ribnikar“, gde je učenik ubio devet osoba.

UST je saopštilo da godinama zastupa stav da, iako je krivičnopravna prevencija poslednja linija odbrane društva i elementarnih vrednosti, to ne znači da treba čekati da drugi oblici prevencije pokažu stepen efikasnosti.

„Kako bi se u ubuduće sprečile ovakve tragedije UST smatra da kao društvo moramo da reagujemo, jer to od očekuju pre svega deca, koja su njegov najranjiviji deo“, naveli su.

UST je navelo i da zato podržava  inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića  da se snizi starosna granica krivične odgovornosti.

Udurženje je u saopštenju pozdravilo zaključak vlade da nadležna ministarstva, „hitno razmotre druge predložene mere“.

Po stavu UST, to je potrebno, kako bi odgovor na ovu tragediju bila jasna poruka da je društvo spremno da reaguje i da preduzima sve nužne korake da sačuva decu.

UST je izrazilo žaljenje zbog istinske tragedije koja se juče dogodila u školi „Vladislav Ribnikar“ te navelo da saučestvuje u bolu porodica stradale dece i radnika obezbedjenja.

Vlada Srbije usvojila je deset zaključaka, koje je u sredu predstavio Vučić, saopštio je prethodno kabinet premijerke.

Osmoro dece i radnik obezbeđenja ubijeni su u sredu ujutru u oružanom napadu jednog učenika u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u centru Beograda.

Šestoro učenika i jedna nastavnica su povređeni, a napadač je uhapšen.

Sve vesti u vezi sa tragedijom na Vračaru pratite u Danasovom BLOGU.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari