Udruženje sudija podržava inicijativu da posedovanje uređaja za kripto zaštitu bude krivično delo 1Foto: Pexels/Andrea Piacquadio

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) podržalo je inicijativu ministra policije Aleksandra Vulina da posedovanje takozvanih „skaj“ (Sky) i sličnih aplikacija za kriptovanje komunikacije, bude krivično delo.

UST je predložilo Ministarstvu pravde da Radnoj grupi za izmenu Krivičnog zakonika zvanično uputi zahtev po tom pitanju, kako bi počela analiza pravnog okvira i normativnih uslova za uvođenje novog krivičnog dela.

Predlog tog udruženja je da se inkriminiše upotreba uređaja za komunikaciju sa programima koji onemogućavaju ili otežavaju primenu zakonom propisanih posebnih dokaznih radnji, radi izvršenja, pripremanja ili podstrekavanja na krivično delo, uz obavezno oduzimanje i uništavanje „skaj“ telefona.

„UST nalazi da bi se uvođenjem novog krivičnog dela izvršio dodatni pritisak na lica iz kriminogenih sredina, koja prema dosadašnjoj praksi najčešće koriste ovaj vid komunikacije, sa primarnim ciljem da izbegnu krivičnu odgovornost ili opstruiraju dokazni postupak“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari