Uduženja: Zabranom uzgoja kanabisa i kažnjavanjem onih koji to rade Srbija krši odredbe SZO 1Foto: Pixabay/7raysmarketing

Zabranom uzgoja kanabisa i kažnjavanjem onih koji to rade, država Srbija krši odredbe Svetske zdravstvene organizacije (SZO), koja je skinula kanabis sa spiska narkotika, kao i Ujedinjenih nacija, ali i ustavna prava građana Srbije, upozorili su danas predstavnici tri udruženja koja se bave tom temom.

Predstavnici Nacionalne asocijacije konopljara Srbije, Socijalnog kanabis kluba Beograd i Inicijative za promenu zakonske regulative kanabisa rekli su, na konferenciji pod nazivom „Tone prođu, gram nikako“, da je veliki broj ljudi u Srbiji prinuđen da se leči kanabisom na ilegalan način, zato što ga država, i pored preporukama još ne priznaje kao lek.

Miloš Simić iz Socijalnog kanabis kluba Beograd upozorio je da u Srbiji o kanabisu pričaju i „lupetaju“ oni koji o tome pojma nemaju – političari i iz vlasti i iz opozicije, ministri, novinari, a „nakaradnim zakonom“ se štiti monopol mafije na tu oblast.

Sramota je na sudijama, koji nevine i bolesne ljude šalju na tri-četiri godine u zatvor, dok ubicama smanjuju kazne ili ih oslobađaju, naglasio je Simić.

Prema njegovim rečima, zbog toga što se uzgojem kanabisa u Srbiji ne mogu baviti građani, nego samo „mafijaši“, njima se omogućuje dnevna zarada od tri do osam miliona evra i to generiše korupciju na državnom nivou.

Jedina stvarna zloupotreba kanabisa je njegova zabrana. Neće proći mnogo, i kod nas će kanabis biti legalizovan. A do tada će monopol imati mafija, kriminal i korupcija, zaključio je Simić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari