Ugljanin: Neko hoće po nalogu da uzme BNV 1Foto: FoNet / Dragan Antonić

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veča (BNV) Sulejman Ugljanin na današnjoj konferenciji za novinare sumirao je rezultate iz prošle i govorio o aktivnostima u ovoj godini.

Rekao je da će biti nastavljena realizacija sporazuma o saradnji koju je BNV potpisalo sa gradom Novi Pazarom i susednim opštinama i nevladinim organizacijama.

 – U Novom Pazaru već vlada pozitivna politička klima i harmonija, što ukazuje da ti sporazumi daju rezultate, uz sve aktuelne procese – ocenio je Ugljanin. Naglasio je da ih u realizaciji tih aktivnosti „neće omesti činjenica da je ovo izborna godina za organe BNV“.

– Mi radimo u kontinuitetu već godinama, i za nas ti izbori ne znače toliko kao za one koji žele da po svaku cenu i nalogu državnih organa uzmu BNV u svoje ruke, kako bi Aleksandar Vučić stavio ovo veće pod svoju kontrolu, kao što je to uradio sa mnogim nacionalnim savetima u Srbiji. U tom smislu mi ćemo raditi na otklanjanju straha kod Bošnjaka, koji je inače prisutan kod svih naroda koji žive u Srbiji – istakao je Ugljanin i dodao da je BNV, prošle godine, pokušalo da se uključi u rad državnih organa i državnih institucija koje se bave pitanjem manjina, ali nije bilo uspeha „jer su oni pokušali da odrede neke svoje privatne Bošnjake sa kojima će sarađivati“.

 U ovoj godinu, kako je rekao, posebna pažnja biće posvećena izradi „pravnog okvira za manjine, reviziji Akcionog plana za nacionalne manjine“ i insistiraće na aktivnom učešću u pregovaračkom poglavlju 23 i 24. I dalje će insistirati na rešavanju problema nestalih, ubijenih i kidnapovanih Bošnjaka, usaglašavanju nacionalne strukture u državnim organima sa nacionalnom strukturom stanovništva i otvaranju programa na Državnom univerzitetu za obrazovanje kadrova za nastavu na bosanskom jeziku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari