Ugrožena bezbednost učenika užičke škole "Stari grad": Ne vidi se pešački prelaz na ulici kuda vozači jure 1Foto: Ana Milošević/Danas

Iako su nadležni u prethodnom periodu izneli zaključak da razloga za brigu nema, donji izlaz iz Osnovne škole „Stari grad“ u Užicu, godinama unazad izaziva zabrinutost roditelja, zbog, kako kažu, očigledne nebezbednosti dece.

Redakciji Danasa ovim povodom obratilo se više roditelja, a majka deteta predškolskog uzrasta, Darija Lukić Nešković, ističe da ima potrebu da reaguje i apeluje na nadležne, pre nego što se nešto loše zaista dogodi.

-Svedok sam rizičnih prelazaka preko pešačkog prelaza, koji se više i ne vidi, a sudeći po svemu niko ga neće obnoviti. Deca su deca, a vozači su često bahati, zaboravljaju da je tu škola – ističe Lukić Nešković i apeluje na nadležne da na ovom potezu bude posavljena bolja signalizacija, da pešački prelaz bude vidno obeležen i postavljen ležeći policajac.

Ugrožena bezbednost učenika užičke škole "Stari grad": Ne vidi se pešački prelaz na ulici kuda vozači jure 2
Darija Lukić Nešković, Foto: Ana Milošević/Danas

Sa njom je saglasna i majka dvoje dece Ivana Gvozdenović, čije jedno dete uskoro treba da pođe u prvi razred.

-Znam koliko često vozila „ludački“ projure tuda. Zabrinuta sam, ne samo za svoju decu, već za svako dete koje tu prelazi ulicu – kaže ova majka.

Stepenice koje vode iz dvorišta škole izlaze pravo na ulicu, na kojoj je pešački prelaz jedva uočljiv. Nedostatak parking mesta u gradu, ovaj prostor čini zagušenim parkiranim automobilima, a trotoar na strani ulice na kojoj je škola, skoro da ne postoji, što sasvim sužava prostor za kretanje pešaka, najčešće dece.

Do skoro, stepenice su bile okrnjene, ali su u međuvremenu popravljene, a roditelji su se nadali da će u okviru tih radova biti osmišljen i način da se poveća bezbednost dece koja tuda prolaze. To se nije dogodilo.

Ugrožena bezbednost učenika užičke škole "Stari grad": Ne vidi se pešački prelaz na ulici kuda vozači jure 3
Stanimirka Smiljanić Raonić, Foto: Privatna arhiva

Direktorka Osnovne škole „Stari grad“, Stanimirka Smiljanić Raonić, potvrđuje za Danas da je Savet roditelja te škole i ranije iznosio zahtev da se poveća bezbednost na prilazu školi.

-Na zahtev Saveta roditelja, škola se obraćala nadležnima. Od njih smo dobili objašnjenje da su stručnjaci procenili da je taj prelaz dovoljno bezbedan i da je postavljena sva potrebna horizontalna i vertikalna saobraćajna signalizacija – kaže direktorka užičke škole „Stari grad“.

Sa druge strane, u toku su tenderi za izbor izvođača za postavljanje horizontalne i vertikalne signalizacije na teritoriji Užica, a farbanje pešačkih prelaza čeka povoljne vremenske uslove, kažu za Danas iz užičkog preduzeća Užice razvoj.

U ovom preduzeću najavljuju da će na proleće će svi pešački prelazi koji su problematični biti prefarbani i poručuju da postavljanje signalizacije zavisi od Saveta za saobraćaj.

Stručnjaci za saobraćaj će ponovo izaći na teren

Gradski većnik za saobraćaj Slobodan Šiljković objašnjava da je zahtev za razmatranje situacije Savet za saobraćaj već dobio, ali da je tada bio u drugačijem sastavu.

-Osim toga, možda su tada okolnosti bile drugačije. Imao dobru volju i nameru da taj problem rešimo i naši stručnjaci će ponovo izaći na teren, kako bi izveli zaključak šta je najbolje uraditi na tom potezu, kako bi se bezbednost dece u saobraćaju povećala – rekao je za Danas Šiljković.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari