Krajem minule godine u Kragujevcu su iznova aktuelizovani i problemi koji tretiraju sudbinu vojne imovine u Kragujevcu. Reč je o kasarni „Vojvoda Radomir Putnik“, koja se, u strogom centru Kragujevca, prostire na oko 9,5 hektara najatraktivnijeg građevinskog zemljišta, a koje, zajedno sa narušenim i napuštenim vojnim zgradama, još od NATO bombardovanja, u proleće 1999, zarasta u korov, kao i za Dom Vojske, koji, sa pratećim objektima, zvrji prazan i zakatančen godinama unazad.


Ministarstvo odbrane Srbije, koje je sedam prethodnih godina pregovaralo sa kragujevačkom lokalnom samoupravom o prodaji ova dva vojna kompleksa, nedavno je odlučilo da kasarnu „Radomir Putnik“ i Dom Vojske i zgradu Komande korpusa u Kragujevcu, zadrži za potrebe Vojske Srbije, i time, blaže rečeno, s jedne strane, zabrinulo i zbunilo ne samo lokalne planere i urbaniste nego i kompletnu ovdašnju javnost, a, s druge, iznova razgorelo višegodišnje razmirice i sukobe na šumadijskoj političkoj sceni.

Kasarna „Radomir Putnik“, najstariji vojni objekat te vrste u Srbiji, predstavljala je, zbog svoje lokacije, prepreku daljem urbanom razvoju najužeg gradskog jezgra još u prvim decenijama 20. veka, dok je, nakon NATO granatiranja, zakorovljena i totalno zapuštena prerasla u ruglo u centru grada, odnosno u neposrednoj blizini najstarije srpske gimnazije, prvog pozorišta u Srbiji i drugih objekata iz prestoničkog perioda Kragujevca. Dom Vojske, s druge strane, zatvoren je godinama, iako u Kragujevcu ima kulturnih i obrazovnih ustanova, među kojima je i Filološko-umetnički fakultet (FILUM), koje nemaju krov nad glavom, već zakupljuju prostor za svoje delovanje.

Grad Kragujevac je poslednjih godina uporno nastojao da i kasarnu „Radomir Putnik“ i Dom Vojske otkupi od vojnih vlasti, i da u njima, kako je najavljivano, smesti i izgrade kulturne, obrazovne i druge javne objekte. Nevolja je, međutim, što je Ministarstvo odbrane, na čijem čelu je doskora bio demokrata Dragan Šutanovac, kasarnu „Radomir Putnik“ 2007. procenilo na 4,6 miliona evra, da bi, od sredine 2011, za nju od lokalne uprave, a na osnovu procene Poreske uprave Srbije, čiji je direktor bio kadar ovdašnjeg ogranka DS, tražilo više od 30 miliona evra. Istovremeno je porasla i cena Doma Vojske, i to na 8,2 miliona evra.

Gradska vlast je enormno poskupljenje kasarne „Radomir Putnik“ i Doma Vojske dovodila u vezu sa njenim odnosima sa ovdašnjim demokratama. Uoči minulih izbora na svim nivoima, tadašnji ministar vojni Dragan Šutanovac u Kragujevcu je pokrenuo zvaničnu inicijativu da se Dom Vojske, koji je ustupljen ovdašnjem Tehničko-remontnom zavodu, da na korišćenje FILUMU-u, čime bi ta visokoobrazovna ustanova i njenih 2.000 studenata rešili veći deo svojih prostornih problema.

Izbori su prošli, DS više nije na vlasti na državnom nivou, a ovde je, krajem prošle godine, maltene „kao grom iz vedra neba“ odjeknula informacija da je Ministarstvo odbrane, na čijem je čelu Aleksandar Vučić, odustalo od prodaje kasarne „Radomir Putnik“, Doma Vojske i zgrade Komande korpusa, te da je zatražilo da se oko kasarne obezbedi bezbednosni pojas od 50 metara. O besmislenosti ove odluke posebno svedoči zahtev o bezbednosnom pojasu, za čiju bi realizaciju trebalo porušiti Knjaževsko-srpski teatar, Prvu kragujevačku gimnaziju, nekoliko solitera i brojne druge objekte i ustanove u centru Kragujevca, kao i Dom Vojske, kojeg samo Ulica knjaza Miloša deli od kasarne „Radomir Putnik“.

Reagujući na ovu odluku Ministarstva odbrane, rukovodstvo DS optužilo je aktuelnu gradsku vlast iz redova Zajedno za Šumadiju da je propustila priliku da na legalan način gradu pribavi 9,5 hektara zemljišta u centru grada i Dom Vojske za potrebe FILUM-a. Demokrate tvrde i da su „zajedničari“ temu kasarne „Radomir Putnik“ i Doma Vojske koristili kao „jedan od glavnih aduta za prljavu kampanju protiv DS“. Tvrde, pritom, da je ministar Šutanovac cenom kasarne „Radomir Putnik“ od 30 miliona evra samo branio zakon.

Upućeni u ovu problematiku smatraju, doduše, da je Šutanovac u ovom slučaju „malo“ preterivao sa odbranom zakona, ali imaju razumevanja za inicijativu DS da se problem kasarne „Radomir Putnik“ i Doma Vojske, u interesu Kragujevca i njegovih građana, podigne na državni nivo. Istovremeno, ovde se ističe da nikako ne treba zanemarivati ni upozorenja demokrata da bi ovdašnji Filološko-umetnički fakultet, koji, nakon poslednje odluke Ministarstva odbrane, neće dobiti Dom Vojske na korišćenje, uskoro mogao da ostane bez akreditacije, zbog prostornih problema, usled čega bi jedan od umetničkih odseka FILUM-a bio izmešten u Jagodinu, što tamošnji gradonačelnik Dragan Marković Palma već duže najavljuje.

Na FILUM-u ovim povodom kažu da je njegovo zvanično sedište u Kragujevcu, gde ga je država i osnovala, te da priče o njegovom izmeštanju tretiraju kao produkt politizacije univerziteta i fakulteta, odnosno njegovih problema, pre svega onih prostornih, što smatraju nedopustivim.

Bez obzira što su trenutno, zbog protesta „zajedničara“, u drugom planu, sudbina vojne imovine i funkcionisanje FILUM-a problemi su od čijeg rešenja će uveliko zavisiti ne samo dalji urbani razvoj Kragujevca nego i Filološko-umetničkog fakulteta, pa i samog ovdašnjeg univerziteta, koji je hronično u deficitu sa humanističkim disciplinama.

Najbolji produkt grada

– Stav našeg fakulteta jeste da je FILUM apsolutno najbolji produkt Kragujevca, jer obezbeđuje 80 odsto svih kulturnih i naučnih dešavanja u gradu i regionu. FILUM ima sve potrebne resurse ne samo za opstanak nego i za dalji razvoj u Kragujevcu. Jedino što mu nedostaje jeste prostor u sopstvenom vlasništvu, i zato FILUM, posle desetogodišnjih najava i obećanja, očekuje konačno rešenje prostornog problema – ili ustupanjem nekog od postojećih objekata u gradu, ili izgradnjom nove zgrade fakulteta u Kragujevcu – kaže za naš list prodekan za finansije FILUM-a Maja Anđelković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari