Ugroženi vazduh, zemlja i voda: Da li je kineska kompanija Mint pretnja šabačkom kraju 1Foto: Leeroy Agency/ Pixabay

“Postoje jasne naznake da kompanija Mint koja se nalazi u Severozapadnoj indrustijskoj zoni u Šapcu, planira da instalira prljavu tehnologiju i livnicu alumijuma, koja nije u skaldu sa ekološkim standardima”, tvrdi za Danas Srđan Mitrašinović iz Koalicije “Moramo – Zajedno”.

Da se kinska kompanija u Šapcu ponaša nemarno prema prirodnoj sredini, u javnosti je i ranije u više navrata skretana pažnja od ekoloških udurženja, grupa građana i pojedinaca.

Ovih dana, stigla su nova upozorenja i to od zaposlenih u ovoj firmi, koji su obelodanili fotografije bunara koji će, kako tvrde, služiti za potrebe livnice.

Ugroženi vazduh, zemlja i voda: Da li je kineska kompanija Mint pretnja šabačkom kraju 2
Srđan Mitrašinović Foto: Privatna arhiva /Danas

“Fotografije su dostavili neki od zaposlenih radnika, koji ne žele da budu imenovani, a koji tvrde da se u fabričkom krugu gradi bunar dubne 19 metara. Ukoliko se ovaj projekat realizuje, biće ugrožen ceo ovaj prostor, budući da se podzemne vode nalaze na dubini od 2,5 metara a čista pijaća voda na dubini od šest metara”, objašnajva Mitrašinović.

Podseća da se nedaleko od zone kompanije nalazi vodoizvoriše u Tabanoviću, sa koga se ceo grad snabeva vodom.

“Livnica će imati drektan uticaj na zagađenost vode, vazduha i zemljišta, samim tim i na kvalitet života i zdravlje ljudi u okolnim selima, prvenstveno Drenovcu, Ševaricama, Pričinoviću, Tabanoviću i Majuru, kaže naš sagovornik.

Napominje da je gradskim vlastima pre više od godinu dana, kada je najavljen dolazak kompanije u Šabac, uputio pitanje da li će u Mintu biti livnica, ali da se tim povodom do danas niko nije oglašavao.

“Važno je da znamo odgovor i zbog toga što svaka industrijska zona ima određeni tip koji definiše, između ostalog, i ekološke standarde, koji moraju da se ispune. Industrijska zona u Šapcu, ne dozvoljava instalaciju livnice aluminijuma, odnosno takvu vrstu tehnologije”, objašnajva Mitrašinović.

Posle novih informacija koje bi mogle da ukažu na kršenje ekoloških standarada i fotografija bunara, po drugi put obratio nadležnima.

“Ponovio sam pitanje gradonačelniku i predsedniku Skupštine i članu Veća zaduženog za pitanja privrede, Kancelariji za lokalini ekonomski razvoj i Odboru za ekologiju grada Šapca, pa ćemo videti da li će se neko udostojiti da da odgovor, ne meni, nego građanima”, kaže Mitrašinović.

Da se u Mintu ne vodi dovoljno računa o životnom okruženju tvrdi i dr Dejan Pavlović, predsednik Evropske zelene partije.

“Jedna fabrika je već izgrađena biće još dve, i kompanija će imati livenje auto delova, tako da je to jedan od ekoloških problema u najavi. Mi već neko vreme pratimo njihovo gradilište, gde oni zaista na jedan neadekvatan način postupaju prema životnoj sredini, prosipaju malter, beton, peru neke kamione, čemu sam i lično prisustovao”, kazao je Pavlović za Danas.

Inače, početku izgradnje novog pogona, u martu ove godine, prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je tada rekao da će Mint u tri fabrike u Srbiji, dve u Šapcu i jednoj u Loznici, zapošljavati oko 800 radnika i da će značajno doprinositi rastu bruto domaćeg proizvoda.

Mint ćuti

Novinar Danasa upitio je pitanja kompaniji Mint i zatražio komentar na tvrdnje naših sagovornika, ali do objavljivanja ovog teksta odgovori nisu stigli.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari