Prvi ministar policije Hrvatske i bivši šef Ozne u Karlovcu Josip Boljkovac (89) uhapšen je juče u Zagrebu zbog sumnje da je naredio ubijanje civilnog stanovništva u maju 1945. na području Duge Rese.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da postoji osnovana sumnja da je Boljkovac naredio da se bez stvarnog razloga uhapsi i pod optužbama da su sarađivali s ustaškim vlastima, dovede veći broj civila s područja Duge Rese i okolnih mesta u zatvor Komisije Ozne za kotar Karlovac u Dugoj Resi.

Po njegovoj komandi, pripadnici podređene mu 3. čete 1. hrvatske brigade KNOJ-a, hicima iz vatrenog oružja na lokaciji Vidanka – Curak, usmrtili su sedam osoba čiji identitet je tokom kriminalističkog istraživanja utvrđen i još 14 drugih za sada nepoznatih osoba, saopštio je MUP. Uz to se navodi da je istraga počela još 1998. godine ekshumacijom posmrtnih ostataka žrtava iz Drugog svetskog rata iz pronađenih zajedničkih grobnica na širem području grada Karlovca, a završena njihovom identifikacijom.

Advokat osumnjičenog Ante Nobilo rekao je da je reč o novom predmetu koji se ne odnosi na ranije istrage logora Dubovac u Karlovcu i ocenio da je reč o sramotnoj istrazi, jer prvi ministar policije Hrvatske i bivši šef karlovačke Ozne nije komandovao tom jedinicom. On je rekao da je reč o „političkom spinu, što je sramota u funkciji bitke za Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ)“. Nobilo je rekao da je Boljkovac star i bolestan, ali da se dobro drži, iako je pomalo dementan i stalno ponavlja iste priče.

Boljkovac je izveden posle podne pred istražnog sudiju u Zagrebu. U sud je došao u pratnji lekara, na štakama. Hrvatski mediji navode da se Boljkovac, kao i ranije u medijima, branio da nije počinio zločine. Pretraživanje njegove kuće trajalo je oko tri i po sata, a inspektori su iz nje izneli više kartonskih kutija u kojima je materijal za dalju istragu.

Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor nije želela da komentariše hapšenje Boljkovca, ali je dodala da se poslednjih 20 godina u Hrvatskoj istražuju zločini koji ne zastarevaju. „To je ustavno određenje, a i kao država i vlada sledimo rezoluciju Evropskog parlamenta iz 2009. o važnosti otkrivanja komunističkih zločina“, izjavila je Kosorova.

Bivši predsednik Stjepan Mesić poručio je da ga je vest o hapšenju „u neku ruku šokirala, jer pokazuje do koje su mere spremne ići snage koje nameću obračun s antifašistima pod izgovorom razjašnjavanja onoga što zovu komunističkim zločinima“. „Vest o hapšenju Josipa Boljkovca, hrvatskog domoljuba, dokazanog antifašiste i prvog ministra unutrašnjih poslova Hrvatske nije me preterano iznenadila, jer je aktuelni ministar unutrašnjih poslova u više navrata davao izjave koje nisu ostavljale prostora sumnji u kojem će se smeru kretati njegove aktivnosti“, piše u Mesićevom saopštenju.

„Uvek sam zagovarao stvaranje pravne države i borio se za njeno delovanje. To mogu ponoviti i sada, ali moram dodati da se bojim da je ovde manje na delu država, a više vladajuća stranka koja gotovo očajničkim potezima nastoji skrenuti pažnju s kriminalnih afera što je potresaju“, naveo je Mesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari