Beogradska policija uhapsila je pet bivših rukovodilaca Geneksa, među kojima i nekadašnjeg prvog čoveka te kompanije Milorada Mikija Savićevića i direktorku Centra za pravne poslove Agencije za privatizaciju Ljiljanu Mladan, zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja oštetili državu za oko 20 miliona evra.

Beogradska policija uhapsila je pet bivših rukovodilaca Geneksa, među kojima i nekadašnjeg prvog čoveka te kompanije Milorada Mikija Savićevića i direktorku Centra za pravne poslove Agencije za privatizaciju Ljiljanu Mladan, zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja oštetili državu za oko 20 miliona evra. Uhapšeni su i bivši rukovodioci Geneksa Petar Novaković, Ivica Lukić, Nebojša Premović i Vladimir Gajić, potvrdio je za Danas Milorad Veljović, direktor srpske policije.
Prema njegovim rečima oni su tokom jučerašnjeg dana uhapšeni, a određeno im je i zadržavanje u dogovoru sa Okružnim tužilaštvom u Beogradu.
– Savićević kao i svi ostali će u zakonskom roku biti predati istražnom sudiji Okružnog suda u Beogradu – istakao je Veljović.
Kako je Veljović objasnio, oni se u krivičnim prijavama terete da su u toku 2004. godine nezakonito otuđili parcelu gradskog građevinskog zemljišta površine 1,2 hektara u Novom Beogradu bez tendera i prodali je slobodnom prodajom konzorcijumu preduzeća Neimar V, Gemoimpeks i Irva, čime su ovom konzorcijumu pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od više od 20 miliona evra, na štetu društvenog preduzeća Internacional CG iz Beograda. Samim tim oštetili su i budžet Republike Srbije.
Privedeni su takođe osumnjičeni i da su odobravali besplatno korišćenje turističkih usluga u hotelima Sunčani konaci i Grand na Kopaoniku, na štetu Internacionala CG, za iznos od 4,5 miliona dinara.
Miodrag Savićević bio je na funkciji direktora spoljnotrgovinskog giganta bivše Jugoslavije Geneksa od 1970. do 1990. i posle oktobarskih promena 2000. godine, a svoj radni vek je, još kao student, počeo u toj firmi 1956.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari