Uhapšen osumnjičeni da je oštetio Srbiju za više od 750 miliona dinara robom iz Kine 1Foto: Pixabay/cocoparisienne

Policija je uhapsila A. J. (1973) zbog sumnje na zloupotrebu položaja odgovornog lica i pranje novca, čime je oštetio Srbiju za više od 750 miliona dinara, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Кako se sumnja, on je radeći u Privrednom društvu “Quehenberger Logisticc SRB“ Šimanovci, od januara 2019. do septembra 2021. godine iskorišćanjem statusa odgovornog lica ovlašćenog za nosioca odobrenja PD “C&A MODA RS“ doo Beograd, sačinio i overio carinsko-finansijsku dokumentaciju sa neistinitom sadržinom, za robu koja je iz Кine dopremana kontejnerski brodom u Luku Rijeka pa zatim transportovana u Srbiju.

A. J. je, kako se sumnja, na graničnim prelazima Batrovci i Šid angažovao špeditere, koji su po njegovom nalogu sačinjavali tranzitne deklaracije u kojima je navedeno da je roba vlasništvo PD “C&A MODA RS“ Beograd i korišćenjem statusa takozvanog “kućnog carinjenja“, roba je dalje transportovana u Srbiju i isporučena nepoznatim kupcima.

Nakon toga, A. J. je, kako se sumnja, iskoristivši logo PD “C&A MODA RS“ Beograd, sastavio 65 lažnih carinskih deklaracija u kojima je unosio vrednost robe u višestruko nižim iznosima od stvarne vrednosti, a da je korišćenjem kvalifikovanog elektronskog sertifikata prosledio u informacioni sistem Uprave carina i tako bez kontrole okončao carinski postupak.

Кako se sumnja, A. J. je u nameri da prikrije nezakonito poreklo imovine, deo novca uložio u kupovinu nepokretnosti i to nekoliko stanova i garažnih mesta na teritoriji grada Beograda.

Posle otkrivenih zloupotreba u poslovanju firma „C&A MODA RS“ je nedavno otišla u stečaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari