Uhapšena dva Poljaka zbog fotografisanja fabrike “Sloboda” iz Čačka 1Foto: AirWolf/Vikipedija

Policija je u subotu uhapsila dva državljana Poljske zbog toga što su neovlašćeno fotografisali okolinu fabrike namenske industrija “Sloboda” iz Čačka.

Kako su istakle Večernje Novosti, koje su prve objavile ovu informaciju, J. L. (26) i K.J. (42) su snimali okolne puteve i zgradu kompanije. Prema njihovim navodima, kada su pripadnici službe obezbeđenja krenuli da im prilaze oni su počeli da beže. Oni su ih ipak sustigli i zadržali u prostorijama fabrike do dolaska policije. Njima je određeno zadržavanje od 48 sati.

Da su oni uhapšeni u nedelju je potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je gostujući na televiziji Prva istakao da dva poljska državljana saslušavaju pripadnici službi, dodajući da su oni “možda slikari, fotografi” uz opasku da “ne zna šta je zanimljivo da slikaju baš tu fabriku”.

– Interesantna je to priča. I to baš fabrika „Sloboda“. Tačno bi pogodio koje dve fabrike mogu biti i jedna je „Sloboda“. One koje prozvode punjenja, mine i granate, jer se to sad troši u enormnim količinama svuda, naveo je Vučić.

Danas je u toku dana poslao pitanja Višem tužilaštvu u Čačku kako bi potvrdio ovu informaciju, ali nam odgovori nisu stigli.

Novosti navode da su dva državljana u Čačak došli 8. maja i da su u njihovim telefonima pronađeni snimci prilaznih puteva ka fabrici, kao i dve fotografije unutrašnjosti fabrike. Izvori lista iz istrage naveli su da su se osumnjičeni branili tvrdeći da su fotografisali prirodu i da nisu znali da je reč o fabrici namenske industrije.

Ovo hapšenje dolazi u trenutku zategnutih odnosa na između Beograda i Varšave. Naime, otkako je počela invazija Rusije na Ukrajinu, Srbija se suočava sa velikim brojem lažnih dojava o postavljenim eksplozivnim napravama. U početku su ove dojave bile skoncentrisane na kompaniju Er Srbija koja je jedna od retkih aviokompanija koja je nastavila da leti za Rusiju. Uskoro su, međutim, lažne dojave počele da dobijaju i škole i veliki tržni centri.

U jednom od javnih izlaganja, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da su obaveštajne službe ustanovile da ove dojave dolaze iz Ukrajine i jedne zemlje članice EU. Nedugo posle toga otkriveno je da se mislilo na Poljsku.

Ukoliko bi se istragom utvrdilo da ima elemenata špijunaže uhapšena lica bi mogla da budu osuđena do osam godina zatvora.

Inače, fabrika namenske industrije Sloboda iz Čačka se prošle godine našla u fokusu javnosti kada je u kratkom vremenskom razmaku došlo do serije eksplozija. U tim incidentima povređena su tri radnika i došlo je do oštećenaja objekata koji se nalaze u neposrednoj blizini fabrike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari