Represijom prema građanima vlast pokušava da sakrije izbornu krađu: Većina uhapšenih demonstranata saslušana u tužilaštvu 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Većina građana koja je uhapšena nakon protesta ispred gradske skupštine, u toku jučerašnjeg dana je po slovu zakona morala da bude saslušana pred tužilaštvom.

Ipak, i dalje se ne zna – koliko je tačno građana uhapšeno, u kojima stanicama su zadržani i za koja dela se sumnjiče.

Najpribližniji broj od 35 uhapšenih izneo je javno predsednik Srbije Aleksandar Vučić, mada je i on napomenuo da to nije konačan broj. U međuvremenu, pokret Kreni-promeni su zvali pojedini roditelji uhapšenih tvrdeći da ne znaju šta se dešava sa članovima njihove porodice.

Savo Manojlović iz pokreta Kreni-promeni je u saopštenju istakao da uhapšeni u toku jučerašnjeg dana moraju da budu saslušani, te savetovao njihovim roditeljima da angažuju advokate i pojave se u Palati pravde.

“Nakon hapšenja oni mogu biti zadržani 48 sati do kada se mora odlučiti u njihovom pritvoru. Vrlo često se takvim licima podmetnu advokati po službenoj dužnosti. Čast izuzecima, ali često se dešava da takvi advokati rade u dosluhu sa policijom i ne zastupaju interese klijenata. Lica su uhapšena prekjuče i do danas moraju biti saslušana“, rekao je juče Manojlović napominjući da roditelji mogu da se obrate i advokatima opozicionih stranaka, ali i njihovom pokretu.

Advokata Ivana Ninića je već bila angažovala porodica dvadesetjednogodišnjeg studenta Dimitrija Popovskog koji je uhapšen nakon nedeljnog protesta. On se krivičnom prijavom sumnjiči za krivična dela nasilniičko ponašanje na javnom događaju i pozivanje na nasilnu promenu ustavnog poretka. U toku jučerašnjeg dana je saslušan, a Više tužilaštvo u Beogradu je tražilo da mu se odredi pritvor.

Ninić je istakao da se njegov branjenik tereti da je bacio jednu kamenu kocku u pravcu Skupstine grada. On je dodao da nisu priloženi dokazi za to, a da se kao vreme navodi se 17 časova kada skup nije ni počeo.

„Sama kvalifikacija dela kod mog branjenika, a i kod ostalih, je gruba, nepravilna i takvom kvalifikacijom se veštački zasniva nadležnost Višeg javnog tužilaštva, stvaraju se uslovi da VJT postupa u ovim predmetima i da politički kanališe postupak u skladu sa signalima koje je dao predsednik Republike i očekivanjima koje je na konferenciji za medije izneo kada je jasno nagovestio da sve što se dešavalo ispred Skupštine grada je veliki izazov za ljude u pravosuđu, za razliku od nekih slučajeva gde su štetne posledice bile neuporedivo veće, gde su ljudski životi izgubljeni“, rekao je Ninić za N1.

I dok se ne zna sudbina ljudi koji su uhapšeni u nedelju, usledila su i nova hapšenja. Kako je na jučerašnjoj konferenciji za medije ispred Palate pravde istakao advokat Uroš Tišmanović, policija je uhapsila opozicionog odbornika u skupštini Beograda Sašu Damnjanovića, kao i poverenika Narodnog pokreta Srbije u Kruševcu Predraga Petronijevića. Oni se, kako je istaknuto, takođe terete za nasilničko ponašanje i pozivanje na nasilno rušenje ustavnog poretka.

„Ono što je evidentno je da se radnje koje im se stavljaju na teret ne korenspodiraju sa težinom krivičnog dela koje je kvalifikovao tužilac, a to je pozivanje na nasilno rušenje ustavnog poretka, kao i krivično delo nasilno ponašanje na sportskim priredbama i javnim skupovima. Njima se konkretno na teret stavljaju radnje da su stajali u masi koja je pokušala da uđe u gradsku skupštinu 24. decembra, da su gurali vrata i da su pozivali na nasilno rušenje ustavnog uređenja, ali se u rešenju ne navodi na koji način su to činili“, rekao je Tišmanović.

Komentarišući tretman uhapšenih lica, kao i dela za koja se sumnjiče, Savo Đurđić, penzionisani sudija Apelacionog suda u Novom Sadu i bivši član Visokog saveta sudstva za Danas ističe da je vlast pribegla zastrašivanju i netransparentoj represiji, umesto da povede dijalog povodom dokumentovanih dokaza o različitim oblicima krađe na izborima.

Kako napominje Đurđić, hitno bi se morali obelodaniti podaci o svim osobama koje su lišene slobode posle nepotrebne široke intervencije i prekomerne upotrebe sile policije u noći 24. decembra.

“Oni koji uskraćuju ljudska prava ili ucenjuju mlade ljude, tim pre ako su službena lica, moraće da polože račune o svom delovanju i u slučaju zloupotrebe da odgovaraju po osnovu zakona i lustracije. Pozivam sve kolege iz tužilaštva i suda da postupaju nezavisno i objektivno i hitno prema građanima lišenim slobode isključivo na osnovu Ustava i zakona. Svi smo mogli da vidimo snimke i dokaze koji ne ukazuju na sumnju u rušenje ustavnog poretka, nego eventualno na prekršaje i neka mnogo blaža dela kao što je oštećenje tuđe stvari i slično”, ističe Đurđić.

Prema njegovim rečima, vlast na ovaj “drastičan i predimenzioniran način pokušava da zastraši građane da ne protestvuju i skrene pažnju sa otkrivenih nezakonitosti i nepravilnosti na izborima”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari