Uhapšeno osmoro, malverzacijama prisvojili 48 miliona dinara i oštetili budžet za osam miliona 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/MO

Policija je po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, uhapsila osam osoba zbog sumnje da su malverzacijama protivpravno prisvojili oko 48 miliona dinara i oštetili republički budžet za više od osam miliona dinara, saopšteno je danas.

Uhapšeni su N.I. (39), koji kako se navodi, faktički upravlja privrednim društvima „Zendis internacional“ d.o.o. Beograd, „Distikva premijum“ d.o.o. Beograd, „Trup 21“ d.o.o. Batočina i „Bis Pal“ d.o.o. Novi Beograd, kao i Đ.N. (57), odgovorno lice jedne samostalne zanatsko-trgovinske radnje u Jakovu, zbog sumnje da su izvršili krivična dela poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost, poreska utaja i pranje novca.

U akciji u kojoj je učestvovala i Poreska policija uhapšeni su i M.N. (51), koja faktički obavlja računovodstvene poslove u SZTR u Jakovu, S.E. (44) iz Novog Pazara, G.P. (48), odgovorno lice privrednog društva „Trup 21“, N.R. (39), odgovorno lice jedne samostalne zanatske radnje u Batočini, kao i B.F. (56), odgovorno lice privrednog društva „Bis Pal“, zbog sumnje da su izvršili krivično delo pranje novca u pomaganju.

Među uhapšenima je i P.B. (39), odgovorno lice jedne samostalne zanatske radnje u Kragujevcu, koji je osumnjičen za krivično delo poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost i pranje novca, dok će po navodima Ministarstva unutrašnjih poslova, krivičnom prijavom biti obuhvaćena još jedna osoba za kojom se intenzivno traga.

U saopštenju se navodi da su Đ.N. i P.B. osumnjičeni da su tokom 2021. i ove godine, u ime svojih preduzetničkih radnji, sklapali fiktivne pravne poslove sa privrednim subjektima „Home Palet“, „Zendis“, „Distikva“ i „Bis Pal“, kojima faktički upravlja N.I.

Oni su po navodima MUP-a, osumnjičeni da su vršili plaćanje po fiktivno ispostavljenim fakturama, iako isporuke robe nije ni bilo, da bi nakon toga osumnjičeni N.I. uz pomoć ostalih osumnjičenih, podizao novac i vraćao ga Đ.N. i P.B.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari