Potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Dragoslav Petrović otvorio je na poznatom izletištu Letenka na Fruškoj gori XII Međunarodni astronomski kamp.


Astronomski kamp organizuje novosadsko Astronomsko društvo, uz podršku Prirodno-matematičkog fakulteta uz pokroviteljstvo Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj Vlade Vojvodine, a ove godine se očekuje učešće oko 150 zaljubljenika u osmatranje i snimanje zvezda i svemira iz mnogih evropskih zemalja, Bosne i Hercegovine, Slovačke, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Makedonije. Učesnici ovogodišnjeg kampa okupljanja astronoma, među kojima ima mnogo mladih, učenika i studenata, su i mladi naučnici sa novosadskog Univerziteta.

Astronomski kamp traje do 25. jula, a učesnici će i ove godine imati priliku da učestvuju u brojnim dodatnim programima i manifestacijama, od takmičenja, predavanja, tribina i radionica do projekcija i demonstracija, jer je kamp i zamišljen ne samo kao obrazovno-naučni, nego i kao druženje i prijateljska razmena iskustava učesnika.

– Astronomija je posebna po tome što sjedinjuje nauku s jedne, i romantiku s druge strane, pa i istoriju s treće strane. Ovih dana smo upravo bili svedoci jednog izvanrednog naučnog dostignuća, koje je inicirano spoznajama nastalim iz astronomskih osmatranja o kretanju kosmosa. Istorijski eksperiment i uspeh u detektovanju Hiksovog bozona ostvarili su naučnici u CERN-u, a već u aprilu na planetu Mars će sleteti Rover, opremljen najsavremenijom tehnologijom, što će nam omogućiti da neposredno saznamo mnogo toga o našem sistemu, njegovom nastanku i istoriji. Veliko mi je zadovoljstvo što mogu, u ime vojvođanske Vlade, da otvorim ovogodišnji Međunarodni astronomski kamp Letenka 2012. koji je, kao i proteklih godina, pokazao da ga članovi novosadskog Astronomskog društva na najbolji način organizuju i da privlači sve veći broj zaljubljenika u astronomsko osmatranje. Takav je i Astronomski magazin, koji takođe zahvaljujući njihovom entuzijazmu izlazi već čitav niz godina. Posebno želim da istaknem da Institut za fiziku Departmana za fiziku na PMF-u i studenti astronomije već godinama uspešno rade u čitavom svetu, ali i da se vraćaju kako bi ponovo radili i stvarali ovde u našim institucijama i projektima. I na kraju želim da vam kažem da sam siguran da svi oni koji vole astronomiju, a nisu ovde među vama, ne znaju šta propuštaju – rekao je Dragoslav Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari