Ujedinjeni protiv kovida: Ponižavajući Pravilnik o solidarnoj pomoći Lekarske komore Srbije 1Foto: Beta/Klinički centar Niš

Novo/staro rukovodstvo LKS, bez trunke stida, nastavlja sa direktnim ponižavanjem i vređanjem inteligencije svih svojih kolega, ocenili su iz udruženja „Ujedinjeni protiv kovida“, povodom novog Pravilnika o solidarnoj pomoći Lekarske komore Srbije (LKS).

Iz udruženja „Ujedinjeni protiv kovida“ (UPK) kažu da je prošle nedelje svim lekarima, članovima Lekarske komore, stigla SMS poruka u kojoj se nalazi link za novi Pravilnik o solidarnoj pomoći članovima LKS i članovima njihovih užih porodica.

„Kako je udruženje lekara ’’Ujedinjeni protiv kovida“ u nekoliko navrata javno insistiralo na osnivanju fondacije koja bi služila za stipendiranje školovanja (douniverzitetskog i univerzitetskog) dece naših kolega preminulih od i za vreme pandemije kovida 19, a koja bi nosila ime preminulog kolege, anesteziologa dr Nenada Maksimovića i bila finansirana sredstvima LKS, delovalo je da su naš apel i peticija koju je potpisao tim povodom veliki broj kolega, urodili plodom“, navode u saopštenju iz UPK.

Kažu da je iznenađenje usledilo po čitanju samog Pravilnika u kojem, između ostalog stoji da se deci preminulih lekara dodeljuje novčana pomoć od 40.000 dinara godišnje, da se ta pomoć prima do navršenog punoletstva i da se dokumentacija povodom dodeljivanja pomoći mora predati unutar šest meseci od smrti.

Uz komentar „objasnite ovo porodicama preminulih kolega u 2020. i 2021. od kovida“, UPK ocenjuje da novo/staro rukovodstvo LKS, bez trunke stida, nastavlja sa direktnim ponižavanjem i vređanjem inteligencije svih svojih kolega.

Iz udruženja navode da je prema izveštaju revizora samo u prvoj godini pandemije, na zarade i naknade zarada, funkcionera i zaposlenih u LKS potrošeno više od 700.000 evra, a na troškove ugostiteljskih usluga i reprezentacije više od 19.000 evra.

„U godini kada su u dobrom njenom delu, građani bili u izolaciji, a lekari u skafanderima, u LKS i oko nje se „pojelo i popilo“ 19.000 eura. Poređenja radi, dete preminule koleginice rođeno u toj godini, po ovom pravilniku, dobiće do osamnaeste godine manje od 6.000 evra. Za 18 godina će dobiti tri puta manje nego što LKS troši na ugostiteljske usluge u jednoj, i to pandemijiskoj godini. O zaradama i da ne govorimo“, navode iz UPK.

Fondacija mora biti osnovana

„Ljudi u telima LKS treba da se dozovu pameti, sete se zakletve koju su položili, i pomisle da tamo negde, iako od njih očigledno daleko, postoje neka deca koja su ostala bez roditelja. Ti roditelji su im bili koleginice i kolege, preminuli su u dve možda najteže godine od kako postoji lekarski poziv na ovim prostorima i tim ljudima smo svi pojedinačno dužni. Toj deci smo dužni. Zato Fondacija za stipendiranje školovanja dece lekara „Dr Nenad Maksimović“ mora biti osnovana i finansirana iz sredstava LKS“, poručili su Ujedinjeni protiv kovida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari