Ujedinjeni protiv kovida: Više od 1.000 lekara do sada potpisalo peticiju za osnivanje solidarnog fonda "dr Nenad Maksimović" 1Foto: Udedinjeni protiv kovida

Više od 1.000 lekara u dva dana je imenom, prezimenom i brojem licence stalo iza peticije za osnivanje nezavisnog solidarnog humanitarnog fonda „dr Nenad Maksimovic“ za školovanje dece kolega preminulih od kovida, navode u saopštenju Ujedinjeni protiv kovida i pozivaju kolege da potpišu navedenu peticiju.

Podsećaju da su pre više od godinu dana uputili javni poziv Lekarskoj komori Srbije (LKS) i pokrenuli inicijativu za osnivanje fondacije za školovanje dece lekara preminulih od kovida 19, koja bi nosila ime preminulog kolege, anesteziologa dr Nenada Maksimovića. Ponovo su pokrenuli ovu temu, navodeći da LKS nije uradila ništa po tom pitanju iako joj je to prema Statutu jedna od obaveza.

Funkcioneri Lelkasrske komore Srbije (LKS) moraće, kako ističu Ujedinjeni protiv kovida, da počnu da rade posao za koji su plaćeni od strane svojih kolega.

„Od plata hiljada lekara svakog meseca se odvaja obavezni procenat za rad LKS. Na godišnjem nivou LKS tako prikupi više od dva miliona evra. Neka deo tog našeg novca ide za decu naših preminulih kolega! To im dugujemo svi“, navodi se u saopštenju.

Takođe dodaju da se uvidom u „veoma šture“ podatke iz dostupnih zvaničnih finansijskih izvestaja stiče utisak da je LKS preplaćena za posao koji (ne)radi.

„Predložićemo MZ i vladi Srbije predlog po kome ćemo tražiti da se obavezni procenat koji se na mesečnom nivou uplaćuje LKS značajno umanji kao i da se uvede fiksni procenat od minimum 0,1 odsto zarade kolega za formiranje nezavisnog humanitarnog fonda „dr Nenad Maksimović“ pri LKS. Čak i tako mali procenat bio bi dovoljan za normalno funkcionisanje ovog fonda“, navode iz UPK.

Najavljuju da će narednih dana poslati LKS predlog statuta humanitarnog fonda.

„Ukoliko Ministarstvo zdravlja i LKS nastave da drže glavu u pesku bićemo primorani da zatražimo pomoć i širih društvenih slojeva u borbi za ostvarivanje svojih prava. U ovom trenutku, ako ste lekar, potpišite peticiju, ako niste pošaljite je svojim prijateljima lekarima“, poručuje UKP.

Peticija se može potpisati OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari