U UKC Niš danas su urađene dve ugradnje "najmanjeg pejsmejkera na svetu" 1UKC Niš: Foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/DS)

Na Klinici za kardiologoiju UKC Niš danas su urađene dve ugradnje „najmanjeg pejsmejkera na svetu“, saopšteno je iz ove ustanove.

„Današnje intervencije su UKC Niš napravile najvećim zdravstvenim centrom u ovom delu Evrope za ugradnju tih najmanjih pejsmejkera na svetu“, rekao je v.d. direktora UKC dr Zoran Perišić na konferenciji za novinare. Ove godine je urađeno ukupno 12 procedura implantacije mini pejsmekera.

Dr Perišić je kazao da je na niškoj Kardiologiji od 2000. godine do danas ugrađeno ukupno 785 razlilitih vrsta pejsmejkera.

„Sve vrste pejsmejkera koje se rade u svetu radimo i kod nas. Po ugradnji pejsmejkera smo najveći centar u Srbiji, a veće brojke od nas ima još samo deset kuća u Evropi“, rekao je Perišić.

Dr Tomislav Kostić, direktor Klinike za kardiologiju, koji je uradio dve današnje implantacije transkateterskog pejsmejkera- kako se naziva „najmanji pejsmejker na svetu“, kazao je da se one rade u lokalnoj anesteziji, a pacijenti već sutra mogu da idu kući.

Dr Kostić je kazao da se mali implant ugrađuje u srčane šupljine kroz venski sistem i bez klasičnog operativnog reza, „a vek trajanja baterije je deset godina“.

On je dodao da za ugradnju „najmanjeg pejsmejkera na svetu“ ne postoji lista čekanja, jer je za ovu proceduru indikovana mala grupa pacijenata – onih starije dobi i sa propratnim bolestima, zbog čega bi bili u riziku pri klasičnoj ugradnji.

„Ni za klasičnu ugradnju drugih vrsta pejmekera nemamo listu čekanja, već se intervencija zakazuje unutar mesec dana“, kazao je on.

Dr Kostić je kazao da je Kardiologija „uvek imala podršku UKC Niš, RFZO i Ministarstva zdravlja, tako da joj nikada nije nedostajao materijal koji ugrađuju“.

Dr Perišić je dodao da je veći deo Klinike za kardiologiju, čija je zgrada stara 113 godina, renovirana iz sopstvenih sredstava UKC, i do sada je koštala 20 miliona dinara.

On očekuje da se početkom sledeće godine završi i opremi i treći sprat klinike, i to, kako je kazao, „mi ne tempiramo prema izborima“.

V.d. direktora UKC je dodao da su i na Klinici za onkologiju uvedene inovativne terapije, kao što je biološka, i hematološki protokoli, i to „samo nekoliko meseci za svetom“.

Prema njegovim rečima, biće „novina“ na Klinici za urologiju, novih aparata na Radiologiji, a stići će i novi mamograf.

Nije znao da kaže kada će biti renovirana niška Klinika za ginekologiju, koja je u lošem stanju, ali „veruje ministarki Danci Grujučić da će to biti urađeno“.

Budžet UKC je za poslednje tri godine, od kada je on na čelu ustanove, porastao da devet na 16 milijardi dinara, što „jasno pokazuje koliko je država spremna da ulaže u zdravstvo na jugu Srbije“, rekao je.

Liste čekanja na Ortopediji UKC Niš

Dr Perišić je najavio mogućnost da se jedna angio – sala Kardiologije koja se nalazi u novoj zgradi UKC premesti u staru zgradu, u kojoj već postoje dve takve sale.

To bi oslobodilo dodatni prostor za Kliniku za ortopediju, koja je u novoj zgradi, a ima najduže liste čekanja na operacije.

„Na Ortopediji smo uveli i popodnevni rad, kako bi smanjili liste čekanja, a ako klinika dobije još jednu salu, čekanje će se smanjiti na tri do šest meseci“, rekao je on.

 

Više vesti iz ovog grada čitajtena posebnom linku .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari