Ukinut kućni pritvor uzbunjivaču Aleksandru Obradoviću 1Foto: Novi Optimizam

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu donela je rešenje kojim se uzbunjivaču iz „Krušika“ Aleksandru Obradoviću ukida mera zabrane napuštanja stana uz primenu elektronskog nadzora i korišćenja interneta, saopšteno je iz tog suda prenosi N1.

Iz obrazloženja odluke, kako se navodi u saopštenju suda, proizilazi da je sudija za prethodni postupak izvršila uvid u dostavljene spise, kao i dopis Višeg javnog tužilaštva od 18. decembra u kojem se javni tužilac nije izjasnio da li predlaže produženje ili ukidanje izrečene mere uz obrazloženje da odluku o tome ostavlja na ocenu sudu, te je našla da više ne stoje razlozi zbog kojih je okrivljenom izrečena mera kućnog pritvora, piše portal N1.

Iz suda podsećaju i da je protiv navedenog rešenja dozvoljena žalba u roku od tri dana od prijema rešenja krivičnom vanpretresnom veću Višeg suda u Beogradu.

Obradović: Put do konačne slobode biće „dug i trnovit“

„Divan je osećaj biti na slobodi, ali nisam u euforiji jer ovom odlukom nisam konačno na slobodi, samo sam dobio mogućnost da se branim sa slobode“, rekao je za Radio Slobodna Evropa Obradović.

Kako je naveo svestan je da će put do konačne slobode biti „dug i trnovit“. „Ovo je samo jedan korak u toj borbi“, kaže Obradović navodeći da je zahvalan svima koji su ga podržali.

Obradović je rekao i da će po ukidanju kućnog pritvora prvo napustiti svoj dom i prošetati.

„Osetiti miris i ukus slobode, prespavaću pa ću se onda sa porodicom i advokatom posavetovati šta je najbolje za dalje“, rekao je Obradović.

Aleksandar Obradović uhapšen je 18. septembra na svom radnom mestu u fabrici namenske industrije „Krušik“ zbog sumnje da je medijima odao poslovne i vojne tajne valjevske fabrike oružja u koje je uključen otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića Branko Stefanović.

Obradović je više od 20 dana proveo u pritvoru u Centralnom zatvoru u Beogradu, a nakon organizovanih protesta građana prebačen je u kućni pritvor.

Udruženje „Jedan od pet miliona“ saopštilo je danas da je odluka o ukidanju kućnog pritvora uzbunjivaču iz valjevskog „Krušika“ Aleksandru Obradoviću još jedna u nizu pobeda građana Srbije.

Gajić: Prekinut sadizam srpskog pravosuđa

Branilac uzbunjivača iz Krušika Aleksandra Obradovića, advokat Vladimir Gajić izjavio je danas da mu postupajući sudija u tom predmetu nije dozvolila da prisustvuje odluci o produženju ili ukidanju pritvora. Straža mi je skrenula pažnju da mi je sudija rekla da ne dolazim kod nje.

Dva stražara su stajala ispred sudnice. Sudija nije htela da mi kaže odluku, rekla je: Dobićete poštom, rekao je Gajić po izlasku iz zgrade Palate pravde, novinarima i učesnicima protesta za oslobađanje Obradovića.

On je, kad je saznao da je Obradoviću ukinut kućni pritvor, konstatovao da je trenutno prekinut sadizam srpskog pravosuđa nad Obradovićem. Samo nemojte da se povlačite, poručio je Gajić okupljenim učesnicima protesta ispred Palate pravde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari