Uklonjen crveni K67 pop kiosk pored Malog mosta u Zrenjaninu 1Foto: M. P. / Danas

Ima Zrenjanin svoje prepoznatljive simbole, kao što je Mali most, kod zgrade muzeja i suda ali tu su i druge prepoznatljivosti a jedna od njih su crveni kisoci K67 iz bivše Jugoslavije, koji su opstajali uspkos zubu vremena i vlastima koje su htele da ih uklanjaju.

Izgleda da je svemu došao kraj, jer je njihovo uklanjanje na lokaciji između Malog mosta i zgrade muzeja počelo tokom vikenda.

Mašine su bile neumoljive, svedočili smo prizoru, dok su gužvale i kidale delove jedne gradske i Jugoslovenske istorije. Sve je brzo otišlo u paramparčad i smetlište.

Kako objašnjava jedna od vlasnica lokala koji su se našli na spisku za uklanjanje, Borka Ćorić, komunalna policija je vlasnicima dala nalog sa rokom kdo kada da uklone svoje prodajne objekte.

„Nema vlasti koja nije htela da nas ukloni. Svako se grabi za tu lokaciju. Pa to traje više od 30 godina ali sam se ja, kao i moje komšije, uspešno do sada borila i odolevala. Godinama ulažem žalbe, nema vrata na koja nisam kucala. I sada sam pokušala da se odbranim ali nije vredelo. Samo sležu ramenima i kažu naredba je stigla odzgo. Odakle, od Boga, njemu mi smetamo“, pita razočarano Borka Ćorić.

Ova Zrenjaninka godinama prodaje i popravlja zlatan nakit i bižuteriju, buši uši i bavi se zanatskim popravkama a nakon uklanjanja lokala ne zna gde će dalje raditi.

„Ništa nama nije ponuđeno, nikakva zamensk alokacija. Nikog nije briga gde ćemo mi raditi dalje ni šta će sa nama biti. Tako se oni ponašaju prema malim privrednicima i zanatlijama. Samo je stigla naredba da se lokal ukloni o našem trošku ili da nam onu uklone i pošalju račun. To bi tek bio račun“, priča Borka, koja je zbog svega sama angažovala ekipu koja je uklonila njen kiosk.

Kaže da nije mogla da prisustvuje uklanjanju jer je to sve toliko pogađa, da ne zna šta više da radi.

„To je istorija, srce me boli zbog svega. To su predivni kiosci slovenačkog arhitekte. Ako ime je smetao izgled, pa mogla sam ga popraviti. Neki gradovi se ponose da imaju takve kisoke a moj grad smatra da je to ruglo“, zvršava priču Borka Ćorić.

Ove godine je punih 55 godina od kada je slovenački arhitekta Saša Mahtig, baveći se industrijskim dizajnom, proizveo čuveni pop kiosk „K-67“.

Niko nije ni slutio da će taj proizvod od poliestera postati ikona jugoslovenskog dizajna a posebno ne da će krasiti zbirku moderne umetnosti MOMA muzeja u Njujorku.

Najviše sačuvanih kioska „K-67“ danas ima u Sloveniji, gde su se u pogonima fabrike „Imgrad“ u Ljutomeru nekada proizvodili.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari