Kako je dizajnerski evergrin Kiosk K64 inspirisao 17 umetnika: Od Lego kockica preko, skulptura i dukserica, do veza 1Foto: Ljubaznošću Nikole Opačića

Izložba Kiosk stistem K67 – Od kockice do olovke” na kojoj će 17 umetnika iz Evrope i bivše Jugoslavije predstaviti publici na koje sve načine ih je inspirisao dizajnerski evergrin bivše zajedničke države, biće otvorena 29. februara od 19 sati u Kulturnom centru Kula u Cetinskoj 15 i trajaće do 3. marta.

Povod za izložbu je inicijativa arhitekte Nikole Opačića da Kiosk K67, koji je 1967. patentirao čuveni slovenački dizajner i arhitekta Saša Mehtig postane deo lego kockica.

Nikolin lego kiosk pod imenom Yugoslav Kiosk K67 se već nalazi na platformi Lego Ideas,  a u intervju za Danas ovaj beogradski arhitekta je između ostalog rekao da je želeo da pored svog crvenog i belog lego kioska podeli kako sve umetnici od Vardara do Triglava i iz Evrope vide čuveni K67.

“Tehnike, formati i pristupi su bili slobodni tako da će posetioci moći da vide, postere, kolaže, crteže, dukserice, cegere, skulpture, instalacije ali i vez” kazao je Nikola Opačać , dodajući da se danas, kiosci K67 u Berlinu restauriraju i proizvode novi.

Kako je dizajnerski evergrin Kiosk K64 inspirisao 17 umetnika: Od Lego kockica preko, skulptura i dukserica, do veza 2
Foto: ljubaznošću Nikole Opačića

„Video sam razne fotografije kioska u Berlinu, Londonu, Varšavi i naravno onaj najpoznatiji u Njujorku u MoMA-i. Zapravo, u Berlinu postoji kompanija koja restaurira stare kioske i proizvodi nove. Na primer, jedan novoproizvedeni je postao kućica za pasošku kontrolu na jednom od aerodroma Berlina“, ispričao je Nikola za Danas.

Na izložbi u “Kuli” pored njegovog “Yugoslava”, svoje viđenje čuvenog kioska predstaviće umetnici Ana Momčiović, Boris Mijatović, Dejoslavija, Joe Clark – K67 Berlin, Jovana Radujko, Maja Stojanović, Marina Čabrilo, Matija Vuković, Mira Karaklajić, Neda Mojsilović, Partyzan Clothing, Sabrina Krilić Klisura, Saša Aleksić, Sonja Bajić, Tijana Milanović, Utrina Hoxha i Yunicorns.

Na otvaranu izložbe muziku će puštati  Peđa Radović, publici poznat po svom YouTube kanalu  na kome više od deset godina objavljuje zaboravljene EX-YU pesme koje prethodno konvertuje sa ploča.

Na kanalu koji broji preko 55 hiljada pratilaca mogu se naći zaboravljeni biseri jugoslovenskog fanka, džeza, roka i šlageri.

Neke od njih čuće i posetioci izložbe u Kuli u Cetinjskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari