Lideri ukrajinske opozicije i predsednik Viktor Janukovič trebalo je juče da razgovaraju o trenutnoj političkoj krizi u toj zemlji, gde i dalje traju protesti zbog odluke vlasti da ne potpišu Sporazum o pridruživanju sa Evropskom unijom.

Arsenij Jacenjuk iz stranke bivše premijerke Julije Timošenko rekao je demonstrantima na Trgu nezavisnosti u Kijevu da će opozicija predsedniku Janukoviču predati svoje zahteve i poručiti da „ćemo ovde ostati i da ćemo se boriti do pobede“.

„Imamo utisak da nas on ne čuje. Možda nema televizor? Želimo da mu zajedno izložimo naše ključne zahteve i čujemo odgovor“, rekao je lider opozicione stranke Udar i bivši bokserski šampion Vitalij Kličko. Opozicija traži oslobađanje privedenih, kažnjavanje odgovornih za policijsko nasilje nad demonstrantima i ostavku vlade kako bi zemlja nastavila pripremu Sporazuma o pridruživanju sa EU, čije je potpisivanje suspendovano krajem novembra u korist približavanja Ukrajine Moskvi. Iz ukrajinskog Predsedništva ranije je potvrđeno da će Janukovič učestvovati u pregovorima sa opozicijom koje organizuje bivši predsednik Leonid Kravčuk. Kako je saopšteno iz Predsedništva, predsednik Ukrajine je najavio da će amnestirati uhapšene demonstrante.

Prvi zamenik ukrajinskog premijera Serhij Arbuzov je, nakon sastanka sa komesarom EU za proširenje Štefanom Fileom u Briselu, izjavio da će Kijev „uskoro potpisati“ Sporazum o pridruživanju sa Unijom, ali je odbio da navede kada će se to desiti i koji je krajnji rok. File je rekao da će EU pružiti finansijsku pomoć Ukrajini ukoliko vlasti u Kijevu potpišu taj sporazum. Podsetimo, pošto se u četvrtak u Brisel vratila iz dvodnevne posete Kijevu, gde se dva puta srela sa Janukovičem, ali i sa demonstrantima na Trgu nezavisnosti, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izjavila je da Janukovič namerava da potpiše Sporazum o pridruživanju sa Unijom. Međutim, ona nije precizirala kada bi to moglo da se dogodi, ali je navela da su „kratkoročni ekonomski problemi“ s kojima se suočava Ukrajina bili najveća briga Janukoviča tokom njihovog razgovora. Ukrajinski lider je nedavno izjavio da je toj zemlji godišnje potrebno 20 milijardi evra pomoći.

Antivladini protesti u Kijevu već su u četvrtoj nedelji, a zbog policijske brutalnosti nad demonstrantima od pre dva dana, SAD su zapretile sankcijama ukrajinskim vlastima. Na Trgu nezavisnosti su postavljene nove barikade umesto onih koje je policija uklonila. Mnogi evropski političari izrazili su solidarnost sa ukrajinskim demonstrantima, a neki su čak držali govore na glavnom trgu. Poslanici Evropskog parlamenta zatražili su da Brisel posreduje između ukrajinskih vlasti i opozicije.

Ruslana pevala osam sati

Ukrajinska pobednica Evrovizije iz 2004. Ruslana Ližičko preksinoć je punih osam sati pevala na centralnom trgu u Kijevu, ne bi li podigla moral promrzlim demonstrantima, i tako se nametnula kao neočekivani simbol pokreta koji želi da svrgne predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča. „Ljudi vide mene, pa i oni ostanu“, rekla je Ruslana, prenosi Al Džazira. „Fantastična je. Ona je naš glas, naša duša, naše lice, nadahnuće i snaga da izdržimo“, kaže aktivista Jegor Sobolev, prekriven plavo-žutom ukrajinskom zastavom. FoNet

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari