Ruske trupe se povukle iz Limana: Ukrajinska vojska nadmoćnija u snagama i sredstvima 1Beta/AP Photo/Inna Varenytsia)

Ruske trupe i saveničke snage iz Donjecka i Luganska povukle su se iz ukrajinskog grada Limana „na povoljnije“ linije, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije, navodeći da je ta odluka usledila kako bi se izbeglo opkoljavanje jer ukrajinske snage imaju „značajnu nadmoć u snagama i sredstvima“, javila je ruaka agencija RIA Novosti.

 

Ukrajinski mediji objavili su ranije danas da je u reonu Limana opokoljeno više od 5.000 ruskih vojnika na popdručju Limana u Donjeckom regionu.

Pozivajući se na izjavu načelnika Regionalne vojne uprave Luganska Sergeja Haidaija, dopisnik Ukrinforma navodi njegovu ocenu da će „neprijateljske trupe pokušati da se probiju ili da se predaju“.

„Skoro svi putevi koji se koriste za povlačenje ili isporuku municije su blokirani“, naglasio je Haidai.

Ruska strana priznala je danas premoć ukrajinskih trupa na tom području.

„Zbog pretnje opkoljavanjem, savezničke snage su napustile Crveni Liman i povukle se na povoljnije linije, saopštilo je Ministarstvo odbrane, koristeći rusko ime grada.

Ministarstvo je, kako javlja agencija RIA Novosti, navelo da je tokom proteklog dana u udarima na položaje 66. i 93. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine ubijeno više od 200 vojnika, pet tenkova i devet borbenih vozila pešadije.

„Uprkos pretrpljenim gubicima, imajući značajnu nadmoć u snagama i sredstvima, neprijatelj je doveo rezerve i nastavio ofanzivu u ovom pravcu“, dodaje Ministarstvo.

Liman je veliki železnički čvor koji je deo aglomeracije Kramatorsk, a ruske trupe su zajedno sa snagama DNR i LNR preuzele kontrolu nad njim krajem maja, navodi agencija RIA Novosti, dodajući da se poslednjih nedelja na području grada vode se žestoke borbe, a da su vlasti DNR taj pravac nazvale „najtežim i najsloženijim delom fronta“.

Agencija Rojters ocenila je danas da je ukrajinsko zauzimanje Limana, koji je mesecima služio kao logističko i transportno središte za ruske operacije, označilo je veliki poraz Moskve, dan nakon što je predsednik Vladimir Putin proglasio aneksiju četiri ukrajinske regije, među kojima je Donjeck, gde se nalazi Liman.

Nešto ranije ukrajinska vojska je priopćila da su njeni vojnici ušli u Liman, naveo je Rojters.

„Ukrajinske snage ulaze u Liman u regiji Donjecka“, objavilo je ukrajinsko ministarstvo obrane na Tviteru.

 

Ranije danas

Ukrajinska vojska objavila je danas da je „opkolila“ više hiljada ruskih vojnika u Limanu, važnom železničkom čvorištu na istoku Ukrajine koji je pod kontrolom ruske vojske.

„Ruske snage su opkoljene u Limanu“, rekao je za ukrajinsku televiziju portparol ukrajinske vojske na istoku Sergij Čerevati, prenosi agencija Interfaks-Ukrajina.

Prema njemu, oko 5.000 do 5.500 Rusa nalazi se u Limanu i oko njega poslednjih dana, ali da je njihov broj smanjen u poslednjim borbama.

Prema ukrajinskom guverneru susedne oblasti Lugansk Sergeju Gajdaju, ruski vojnici koji se nalaze u Lmanu imaju tri opcije, da pobegnu, umru svi zajedno ili da se predaju.

Čerevati je rekao da su ukrajinske trupe povratile pet sela oko Limena i time povećale pritisak na ruske vojnike koji su sada tu u klopci.

Ovo je javljeno dan pošto je ruski predsednik Vladimir Putin objavio da se pripajaju četiri ukrajinske oblasti Rusiji.

Poslednjih nekoliko nedelja ukrajinska vojska ostvarila je znatan teritorijalni napredak u regionu Harkova, severoistočno od Donjecka gde se nalazi Liman. Ona pokušava da napravi prodor i u Donjeckoj oblasti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari