Zbog čega protestuju građani u "Ulici smrti" u Nišu? 1Foto: Biljana Ljubisavljević

Građani Knjaževačke ulice, jedne od najdužih u Nišu, koju deo javnosti zove „Ulicom smrti“ zbog učestalih saobraćajnih nesreća, protestovaće u petak 1. septembra, iako su im u razgovoru sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski obećane „kratkoročne i dugoročne mere za povećanje bezbednosti u saobraćaju“.

“Na skupu ćemo informisati građane o rezultatima razgovora sa gradonačelnicom, a posebno o obećanim kratkoročnim merama koje bi trebalo da se preduzmu odmah, kako bi počela da se rešava katastrofalna bezbednosna situacija u saobraćaju u našoj ulici. Jedna od takvih mera je denivelacija četiri bezbednosno najrizičnija pešačka prelaza, odnosno njihovo podizanje do nivoa trotoara, kako bi se saobraćaj usporio. Pratićemo u narednih mesec dana da li su radovi na denivelaciji počeli, a ukoliko nisu, ponovo ćemo se okupiti na protestu 1. oktobra”, kaže Ljuba Kostić, stanovnik Knjaževačke i građanski aktivista.

U razgovoru sa gradonačelnicom Sotirovski, prošlog ponedeljka, delegaciji stanovnika Knjaževačke ulice je, osim podizanja najspornijih pešačkih prelaza, što je bio njihov zahtev, obećano i postavljanje nekoliko dualnih radara za utvrđivanje brzine vozila i prekršaje, dodatno osvetljenje pešačkih prelaza i obnavljanje horizontalne signalizacije.

Kao dugoročnu meru, odnosno trajno rešenje, gradsko rukovodstvo je obećalo ozbiljniju rekonstrukciju Knjaževačke, na osnovu projekta koji će uraditi Zavod za urbanizam.

Zbog čega protestuju građani u "Ulici smrti" u Nišu? 2
Foto: Najavni plakat protesta

Delegaciji građana je rečeno da će rekonstrukcija između ostalog podrazumevati izgradnju razdelnih ostrva po sredini kolovoza sa postavljenim osvetljenjem i biciklističke staze.

Da bi se to realizovalo, ulica bi trebalo da bude sužena na dve trake, a deo saobraćaja “premešten” na Somborski bulevar.

Zbog čega protestuju građani u "Ulici smrti" u Nišu? 3
Sastanak delegacije građana sa gradonačelnicom: Grad Niš/FB Dragane Sotirovski

“Ovakva rekonstrukcija je planirana za 2024. godinu, a za nju je po prvim izjavama bilo potrebno izdvojiti oko 220 miliona dinara. Na sastanku sa gradonačelnicom je, međutim, rečeno da će to koštati 300 miliona. Obećano nam je da trajno saniranje ulice neće podrazumevati seču drveća, čemu se protivimo”, kaže Kostić za Danas.

Sotirovski je potvrdila da su sa sugrađanima iz Knjaževačke ulice dogovorene “kratkoročne i brze, ali i dugoročne mere za regulisanje saobraćaja, kako bi se zajedničkim snagama sprečile saobraćajne nezgode na toj saobraćajnici”.

Ona je potvrdila da je između ostalog dogovorena denivelacija, odnosno postavljanje betonskoh usporivača na najkritičnijim pešačkim prelazima “ukoliko to struka dozvoli”.

Gradonačelnica je prošle sedmice na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici saopštila da je o rešavanju problema u ovoj ulici razgovarano i nasednici Saveta za bezbednost saobraćaja.

“U pojačanoj kontroli nadležnih utvrđeno je da su najveći broj prekršaja od početka godine ipak pravili pešaci”, navela je.

Zbog čega protestuju građani u "Ulici smrti" u Nišu? 4
Dragana Sotirovski: Foto Betaphoto/S. Đorđević/MO

Govoreći o dugoročnom rešenju za ovu ulicu, precizirala je da će ono podrazumevati uvođenje biciklističke staze i “verovatno” razdelnih ostrva na kojima bi trebalo da bude izmešteno ulično osvetljenje.

Prema upozorenjima stanovnika, Knjaževačka ulica je loše osvetljena, pešački prelazi su ponegde jedva vidljivi zbog stare farbe, a saobraćajna signalizacija nije adekvatna.

Rešavanje bezbednosnog problema u saobraćaju kroz tu ulicu gradska vlast obećava godinama, ali obećanja još uvek nisu ispunjena.

Nadležni su razdelna ostrva najavili pre pet godina, ali ni ona nisu urađena.

Iz Uprave za komunalne delatnosti i inspekcijske poslove su pre godinu dana saopštili da je Grad Niš sa Putevima Srbije počeo izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju Knjaževačke i izgradnju razdelnih ostrva.

Nadležni nisu prihvatili prošlogodišnji zahtev građana Knjaževačke za postavljanje „ležećih policajaca“, uz obrazloženje da bi se na taj način usporio saobraćaj, te povećala buka i koncentracija štetnih gasova u vazduhu.

Blokada saobraćaja na pola sata

Protest građana biće organizovan 1. septembra, sa početkom u 18 časova, na raskrsnici Knjaževačke sa Ulicom Ilija Birčanin, gde se dogodila jedna od poslednjih nesreća, u kojoj je poginuo pešak na pešakom prelazu.

Blokada saobraćaja trajaće pola sata.

Skup je prijavljen policiji, kažu organizatori.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari