Uloga Saveta nejasna, namera vlade konfuzna 1Foto: Kabinet potpredsednice Vlade/Pres služba (Arhiva)

Vlada Srbije donela je odluku o obrazovanju Saveta za odbrambenu industriju Srbije (OIS), objavljeno je u najnovijem Službenom glasniku.

Savet OIS koji čine predsednik, četiri potpredsednika i ostali članovi koje, na predlog Ministarstva odbrane, imenuje Vlada Srbije, dužan je da Vladi dostavlja izveštaje o radu najmanje dva puta godišnje, a po potrebi i češće.

Ova odluka Vlade zatekla je ne samo bolje poznavaoce ove problematike, no i predstavnike zaposlenih u fabrikama domaće vojne industrije kojima nikako nije jasno zašto grupacija OIS nije formirana još početkom godine, kako je najavljivano.

Uredbom od 31. decembra prošle godine Vlada Srbije formirala je grupaciju Odbrambena industrija Srbije, koju čine proizvođači naoružanja i vojne opreme čiji je većinski osnovni kapital državni ili društveni.

Za razliku od ranije istoimene, ali neformalne grupacije koju je činilo šest najznačajnijih i najvećih domaćih vojnih fabrika (Zastava oružje, Krušik, Prvi partizan, Sloboda, Milan Blagojević i Prva iskra), nova grupacija „Odbrambena industrija Srbija“ (OIS) koju, prema uredbi Vlade, čini 19 preduzeća namenske proizvodnje, imaće svoje organe upravljanja, odnosno Skupštinu i pomenuti savet, što bi trebalo da joj obezbedi status pravnog lica.

Ova grupacija je trebalo je da počne da radi još 23. januara, ali se to do danas nije dogodilo.

– Uredbom Vlade, formiranje Skupštine grupacije OIS regulisano je samo jednom odredbom, iz koje se ne vidi ni ko čini, ni ko predsedava i saziva sednice tog organa. Nisu, što je još problematičnije, definisane ni način rada i nadležnosti Skupštine, bez čijeg konstituisanja grupacija OIS ne može da profunkcioniše na način na koji je to vladinom uredbom predviđeno. Nadležnosti i način formiranja Saveta grupacije su preciznije definisani, ali je nevolja što bi Skupština za koju se ne zna ko i kako će da je konstituiše, valjda trebalo da verifikuje savet nakon što vlada imenuje njegove članove, kaže u Sindikatu Zastava oružje.

Lider Saveza samostalnih sindikata Srbije u Kragujevcu Jugoslav Ristić, smatra da savet OIS, ukoliko i bude formiran na osnovu najnovije odluke Vlade Srbije, neće moći da ostvaruje namenjenu ulogu, jer za to ne postoji nijedan zakonski osnov.

– Sve fabrike koje su ušle u grupaciju OIS i dalje imaju svoje nadzorne odbore koji upravljaju tim firmama u skladu sa Zakonom o preduzećima, a koji ne prepoznaje nekakav savet kao organ upravljanja grupe od skoro 20 fabrika. Razumeo bih da je Vlada tom savetu namenila savetodavnu ulogu, i to pod uslovom da su njegovi članovi ljudi koji zaista poznaju vojnu industriju. Ovako, uloga saveta kao organa upravljanja čitave grupacije preduzeća je praktično neizvodljiva, a namera Vlade nejasna i konfuzna, smatra Ristić.

Ko je u Odbrambenoj industriji Srbije

Grupaciju Odbrambena industrija Srbija čine Prva iskra Barič, Milan Blagojević Lučani, Prvi partizan Užice, Zastava oružje Kragujevac, Sloboda Čačak, Krušik Valjevo, Prva petoletka namenska i PPT TMO Trstenik, Teleoptik žiroskopi Zemun, Trajal Kruševac, Jumko Vranje, Zastava Tervo Kragujevac, FAP korporacija Priboj, Utva avio industrija Pančevo, Borbeni složeni sistemi i Belom Beograd, kao i kragujevačka Zastava Kovačnica, te valjevski Kovački centar i Korun Holding iz Užica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari