Umesto istorijske lekcije na Sretenje, profesor iz Vranja gimnazijalcima "režirao" filmski poduhvat na Besnoj Kobili 1Prva grupa stiže na 1923 metara na Besnoj Kobili. Foto:D.Antić/Danas

Nije odustao ni ovoga puta usred vedrog dana i hladne zime profesor Dragan Antić, profresor geografije iz vranjske Gimanzije „Bora Stanković“, da svoje đake povede na planinarsko penjanje dugo dvanaest kilometara do najvišeg vrha Besne Kobile, koji je blizu dve hiljade metara. Na vrh su stigla i dečačka iznenađenja.

Ne odustaje Dragan Antić, profesor geografije u Gimnaziji „Bora Stanković“, od svoje misije. Njegovi poduhvati, su gotovo filmski. Zašto? Zato što je na Dan državosti Srbije, umesto istorijske priče o prvom ustanku Srba, svoje đake izveo na planinu. I, ne na običan izlet, već u osvajanje vrha.

– Sa mnom je bilo dvadeset sedam đaka, koji su trebali od planinarskog doma na Besnoj Kobili da ispešače 12 kilometara do vrha koji je bio naš cilj na visini od blizu dve hiljade metara. Pozitivna energija, vrednosti zdravog života koje delimo, iskreno prijateljstvo kome se učimo doveli su nas do vrha – prepričava nam profesor Antić, čovek čije aktivnosti u ekološkim projektima očuvanja zdrave životne sredine poslednje dve godine premašuju granice Pčinjskog okruga.

Antić „regrutuje“ u ovoj „alpininističkoj priči“ gimnazijalce, angažuje i najmlađe. Do vrha, najpre Mosulj, koji je na nadmorskoj visini od 1.777 metara „predvorje“ vrha na Besnoj Kobili, koji je i bio cilj ove ekspedicije vranjanskih srednjoškolaca. Hrabrih i odvažnih da pokažu kako mogu da pređu dvavaest kilometara, a da im „ni sneg ne može ništa“.

Umesto istorijske lekcije na Sretenje, profesor iz Vranja gimnazijalcima "režirao" filmski poduhvat na Besnoj Kobili 2
Umorni, ali srećni vranjski gimnazijalci na vrhu Besne Kobile. Foto:D.Antić/Danas

– Sa nama su bili i najmlađi učesnici ovog planinarskog izleta, Neda od sedam i Sava od jedanaest godina. Po drugi put se mladi Vranjanci penju na vrh svoje najbliže planine na državni praznik i verujem da već sada možemo da postanemo tradicija, koja čuva našu prirodu, ali i zdravlje svih nas – impresioniran je profesor Antić.

On navodi da su svi učesnici ovog zaista izazovnog poduhvata u „njemu uživali“, i da su bili umorni, ali i zadovoljni onim što su sa vrha Besne Kobile videli.  Zahvaljujući Draganu Antiću, među mladim srednjoškolcima u Vranju, ali i na jugu Srbije širi se svest o zdravoj životnoj sredini, ali i neophodnim pokretima očuvanja prirodnog okruženja koje je aktuelno na meti „multinacionalnih interesa“, koji uništavaju eko sistem na jugu Srbije.

– Verujem da ćemo imati podršku, ne samo ja, nego i svi moji učenici i ekološki aktivisti u ovakvim, ali i sličnim projektima. Život je oko nas, osim ako smo neodgovorni da ga ubijemo – to je moja misija, kaže za Danas profesor i ekološki aktivista u duši Dragan Antić, uvek spreman za sve što se zove „prst u oko“ protiv „usmrćivanja prirode“.

Umesto istorijske lekcije na Sretenje, profesor iz Vranja gimnazijalcima "režirao" filmski poduhvat na Besnoj Kobili 3
Zajednički snimak za istoriju na blizu 2.000 metara na Besnoj Kobili. Foto:D.Antić/Danas

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari