Sve što niste znali o Besnoj Kobili: Još neotkrivena planinska lepotica kod Vranja 1Malo poznata oaza zdravlja. Foto:TOV Vranje

Na tridesetak kilometara od Vranja, na oborncima Besne Kobile, nalazi se Planinarski dom „Dragan Spasić“ čiji su smeštajni kapaciteti popunjeni tokom cele godine, a posebno je ovde teško naći slobodno mesto u vreme zimske sezone.

Odavno je Besna Kobila za Vranjance bila zimska oaza za učenje skijanja. Danas to je već moderan turistički centar koji svake godine beleži sve veći broj turista iz Srbije, ali i susednih država.

Prema zvaničnim podacima Turističke organizacije Vranja (TOV), u prošloj godini ovde je zabeleženo oko 3.000 noćenja. U prvih šest meseci ove godine taj broj je premašio 3.500, pa se očekuje do kraja godine rekordna poseta.

Renovirani Planinarski dom iako raspolaže sa svega šezdesetak mesta za smeštaj gostiju, popunjen je u potpunosti i slobodnih mesta nema do kraja meseca.

-Mesta neće biti ni u januaru i februaru kada očekujemo đake iz nekoliko beogradskih škola, koji će ovde boraviti tokom zimskog raspusta – kažu na recepciji planinarskog doma.

Nakon rekonstrukcije u domu postoje tri apartmana, dve dvokrevetne sobe i sedam soba sa krevetima na sprat, namenjenih pre svega đacima.

Restoran raspolaže sa 60 mesta. I leti i zimi pravu atrakciju predstavlja bašta ispred doma odakle se pruža pogled ka uzvišenju gde se nekada nalazio  predajnik za prijem tv signala.

Sve što niste znali o Besnoj Kobili: Još neotkrivena planinska lepotica kod Vranja 2
Pogled sa ski staze. Foto:TOV Vranje

Skijaška staza je dugačka oko 250 metara i predstavlja zbog svog malog nagiba odlično mesto za savladavanje prvih koraka na skijama što je još jedna prednost ovog područja na nadmorskoj visini koja za oko dve stotine metara nadmašuje Vlasinu.

Kada se ima u vidu da je ovde organizovan i najam ski opreme (skija i gojzerica) po dnevnoj ceni od 500 dinara, to je onda razlog više za boravak na Besnoj Kobili koja već od kraja oktobra dobija svoj snežni izgled.

Dolaze ovde i turisti koji nisu skijaši, niti ljubitelji sankanja, ali jesu spremni za zimsko sunčanje. To i zbog toga  što ovde cene nisu kao u drugim zimskim centrima poput Kopaonika, Zlatibora ili Stare Planine.

Dnevni najam apartmana košta 4.800 dinara i u njemu se može smestiti petoro osoba. Noćenje u dvokrevetnoj sobi je skromnih 1.200 dinara. Tu je i boravišna taksa od 110 dinara.

Pun pansion sa noćenjem u dvokrevetnoj sobi je 2.500 dinara. Pansionski doručak je 350 dinara, a ručak i večera po 600 dinara, uz mogućnost da se ugostiteljske usluge hrane i pića poručuju u skladu sa vašim gastronomskim zahtevima.

Sve što niste znali o Besnoj Kobili: Još neotkrivena planinska lepotica kod Vranja 3
Uživaju i oni koji ne skijaju. Foto:TOV Vranje

Komercijalizacija Besne Kobile još uvek nije uhvatila svoj zamah. Možda je to i prednost ovog planinskog odmarališta koje još uvek nije dovoljno prepoznato na turističkoj karti Srbije.

Sa aktuelnim smeštajnim kapacitetima i vikend gostima ovde u sezoni bude i po 300 gostiju na dan.

Vremenom, kako interesovanje za ovu vrstu vrlo isplativog turizma na jugu Srbije bude rasla, sigurno je da će biti i novih ugostiteljskih objekata, proširiće se smeštajni kapaciteti.

U ovom trenutkuz, Besna Kobila je mala turistička oaza koja liči onim malim mestima u austrijskim Alpima.

Zato pre nego što i ovde zavlada „komercijalno skupi zimski turizam“ treba iskoristiti priliku za uživanje i odmor koji se uz ljubazne domaćine može i u ovo krizno vreme priuštiti.

Pogotovu što sa magistralnog Koridora 10, preko Vranjske Banje i Krive Feje, ovde stižete asfaltnim putem za četrdesetak minuta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari