Umesto stare deponije posadili šumicu za pčele 1Foto: Fruškać

Na mestu stare deponije u fruškogorskom selu Erdevik, na putu do jezera Moharač, aktivisti udruženja gradjana Fruškać zajedno sa volonterima tokom vikenda posadili su na površini od oko jednog hektara medonosno drveće i biljke i na taj način transformisali ovo mesto, saopštilo je danas udruženje Fruškać.

“Stara deponija zatvorena je pre deset godina ali zemljište nije održavano a nesavesni gradjani su pored iste i dalje bacali smeće i na taj način kvarili idilični put koji vodi na jezero Moharač. Sadnji drveća na mestu stare deponije prethodilo je čišćenje i pripremanje terena koje je trajalo mesec i po dana. U akciju čišćenja i pripremanja bili su uključeni i meštani sela Erdevik i članovi udruženja pčelara Lipa”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će se čitava akcija transformisanja lokacije nastaviti na proleće kada će se sadnja nastaviti i od tog mesta napraviti “mala cvetna oaza”.

“Sve alarmantniji podaci pokazuju da pčele i šume polako nestaju, a budući da je Vojvodina najmanje pošumljen region u našoj zemlji, udruženje Fruškać je pokrenulo akciju koja će doneti dobrobit ne samo pčelama, nego i lokalnoj zajednici. Posadjeno drveće i biljke, biće dobar izvor ispaše za pčele, ali i mnogo više od toga, jer su na lokaciji posadjene i neke specifične vrste koje imaju osobena benefitarana svojstva – da izvlače otrove i teške metale iz zemlje”, piše u saopštenju.

Dodaje se da će u okviru čitave akcije biti postavljena i autonomna meteorološka stanica, koja će biti povezana sa sajtom Fruškać (www.fruskac.net), pa će meštani tim putem moći da prate razne parametre u realnom vremenu (od vlažnosti vazduha, zemlje, lista, do pravca vetra, pomoću kojih mogu da smanje nepotrebna prskanja useva i voća, što će doprineti ne samo pčelama, nego i opštem boljitku životne sredine.

“Uz pomoć stručnjaka, podaci će se analizirati a zatim i objavljivati na Fruškać sajtu, ne bi li i ovim putem što više uticali na podizanje ekološke svesti i stvaranje zdravije životne sredine”, precizira se u saopštenju.

Akciju je podržala Opportunity banka iz Novog Sada koja je donirala sadnice, meteorološku stanicu i sredstva za uredjenje terena.

Uz pomoć Trag fondacije, u okviru projekta Aktivne zajednice, obezbedjen je kontejner koji je postavljen u blizini, i koji će pomoći da se ružna istorija ovog novog mesta više ne ponovi.

Fruškać je termin koji Novosadjani koriste za Frušku goru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari