Pokret Novi optimizam organizuje treći po redu Market kulture, koji se održava u subotu, 24. avgusta na platou ispred Narodnog pozorišta. Program počinje u 17,30 a cilj je, kao i uvek, promovisanje kulturnih potencijala Zrenjanina. Ovoga puta sa naglaskom na mladim autorima koji su se, mahom, ostvarili karijerama u inostranstvu.

 U okviru ovogodišnjeg „Marketa kulture“ biće organizovane projekcije filmova, predstavljanje radova zrenjaninskih umetnika i umetnica, izložbe, performansi i muzički program. Svojim programima i projektima će se predstaviti i udruženja građana koja se bave kulturom kao i neke od zrenjaninskih institucija kulture. Jednom rečju, umetnost na licu mesta.

– Posetioci će biti u prilici da prisustvuju procesu nastanka crteža angažovane tematike vezane za trenutno stanje u kulturi, koji će umetnik Bojan Mišić uraditi u sklopu arhitektonske instalacije „Marketa kulture“, kao i da se uključe u akciju Arhiva fotografije „Usvojite fotografiju“, u okviru koje će biti ponuđeno četrdeset fotografija starosti između 50 i 90 godina – objašnjava Jelena Mihajlov, iz Pokreta Novi optimizam. Umetnička Asocijacija Zrenjanin će tokom ove manifestacije organizovati aukcijsku prodaju umetničkih dela i artefakata Muzeja Destrukcije kao doprinos razvoju tržišta umetnosti. Programom će biti obuhvaćene i izložbe, među kojima je i izložba scenografskih rešenja za filmove koje je radio Nebojša Tabački, Zrenjaninac koji je svoju uspešnu karijeru nastavio u inostranstvu a do sada je radio kao dizajner u scenografskim timovima nemačkih i internacionalnih, filmskih i televizijskih produkcija za projekte kao što su „Parfem“, „Bader Majnhof kompleks“, „Papa Jovana“ i TV serija „Bordžije“. Svojim radovima će se predstaviti i Nadežda Kirćanski, Igor Ripak, Karl Mičkei i Marko Tomović a Narodni muzej Zrenjanin će se priključiti ovoj manifestaciji izložbom „Momo Kapor – retrospektiva“ u Salonu muzeja. U okviru filmskog dela programa biće prikazani filmovi Sonje Božić iz Zrenjanina koja danas živi u SAD, gde radi kao profesorka filmske i video montaže, kao i film o grafitima i hip hop kulturi „STAK“ Zrenjaninca Koste Jokića. „Periskop“ će predstaviti posetiocima radove fotografa okupljenih oko ove organizacije a u okviru ove prezentacije svoje fotografije će predstaviti i zrenjaninski fotografi. Market kulture se održava uz podršku KulturKick Creative Productions.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari