Jedan od osumnjičenih za ratni zločin nad srpskim civilima u Sisku 1991. i 1992. godine general Đuro Brodarac umro je juče u osječkoj bolnici, potvrdio je novinarima njegov advokat Petar Šale.


Brodarac (67) je u utorak zbog zdravstvenih problema prebačen iz zatvora u bolnicu u Osijeku – navodno zbog problema s disanjem. Hrvatski mediji navode da su naknadne pretrage u bolnici pokazale da je Brodarac imao septični napad zbog kojeg je otežano disao, pa je preksinoć prebačen na jedinicu intenzivnog lečenja i priključen je na aparat za veštačko disanje.

Bivši župan sisačko-moslovačke županije i načelnik policijske uprave Đuro Brodarac, ratni komandant specijalne policije u Sisku Vladimir Milanković i bivši pripadnik policijske jedinice „Vukovi“ Drago Bošnjak uhapšeni su 20. juna pod sumnjom da su počinili ratne zločine nad srpskim civilima u Sisku 1991. i 1992. Četiri dana kasnije određen im je jednomesečni pritvor.

Tužilaštvo je u istražnom zahtevu navelo da je mučenjima bilo izloženo najmanje 69 civila sa sisačkog područja, a 31 je ubijen. Osumnjičeni su pred istražnim sudijom odbacili optužbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari