Unakažen mural Putinu, farbom pogođen posred čela 1Foto: Jelena Diković/Danas

Mural presedniku Rusije Vladimiru Putinu, naslikan na uglu Njegoševe i Kralja Milutina pre šest dana, danas je pogođen zelenom farbom posred čela.

Pre nekoliko dana, iznad natpisa „brat“ osvanula poruka „ubica“ ispisana crvenim slovima, ali je ubrzo ukonjena.

Kako su ranije ukazali sagovornici Danasa, mural Putinu odražava Vučićevu lojalnost ruskom lideru.

– Država, tj. njen vrh, pre svih Aleksandar Vučić jedno radi i laže međunarodnu javnost, ali, zato njegovi izvršioci radova na terenu rade ono što on, u biti misli i u šta veruje. Mural posvećen Putinu, protesti podrške ruskoj agresiji na Ukrajinu, stvaranje sveopšte podrške ruskoj politici… Sve su to načini da Vučić pokaže lojalnost ruskom lideru, a da pred zapadnim partnerima glumi da je pritisnut javnim mnjenjem u Srbiji. Većina građana iracionalno i bez ikakvog argumenta podržava “bratsku Rusiju”, grdi zapad i NATO, ali isti ti građani nemaju problem da troše novac i infrastrukturne blagodeti koje nam daju Evropa i USA. Ta vrsta šizofrenije je posledica višegodišnjeg ispiranja mozga od strane medija koji su pod kontrolom vlasti – objasnila je aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović.

Fasade zgrada u Njegoševoj i ulicama koje se seku sa njom predstavljaju „dom“ za nekoliko murala, a prvi od njih, mural sa likom Ratka Mladića osvanuo je u julu 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari