UNICEF: Bolji položaj dece u Srbiji 1Foto: FoNet/ MGSI

Predsednica Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović i direktorka UNICEF u Srbiji Ređina de Dominićis potpisale su danas Memorandum o razumevanju, čime će saradnja u oblasti sprečavanja dečijih brakova i poboljšanja položaja dece i mladih u Srbiji biti unapređena.

Mihajlović je ocenila da je memoranudm rezultat dobre dosadašnje saradnje i da u susret Svetskom danu deteta šaljemo poruku da o deci treba da brinemo svaki dan.

Nema važnijeg posla nego da naša deca budu zaštićena i borićemo se da njihovo detinjstvo bude bezbrižno, da deca budu obrazovana i da sprečimo rane i dečije brakove koji su posebno prisutni u romskoj zajednici, izjavila je Mihajlović, navodi se u saopštenju.

Dominićis je istakla zadovoljstvo zbog dobre saradnje sa Kooridnacionim telom za rodnu ravnopravnost rekavši da ovaj Memorandumom pokazuje posvećenost dve institucije, na čijem čelu su žene, da se položaj dece i mladih unapredi.

Sarađivaćemo u nekoliko oblasti, pre svega u sprečavanju dečijih brakova, s obzirom da više od 60 odsto mladih Romkinja stupi rano u brak i da su društvene posledice ogromne, ocenila je ona.

Memorandum o razumevanju definiše saradnju o oblastima koji se tiču dečijih brakova i uspostavljanju višesektorske koalicije protiv dečijih brakova, borbi protiv nasilja nad decom, socijalne inkluzije romske dece, kao i proširenja mogućnosti za mlade ljude u oblasti digitalnih tehnologija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari