UNICEF objavio smernice za etičko medijsko izveštavanje o masovnim pucnjavama 1foto FoNet/AP

Dečji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) objavio je danas smernice i preporuke za pravilno i etičko medijsko izveštavanje o masovnim pucnjavama, jer istraživanja pokazuju da način na koji mediji izveštavaju o tome mogu da doprinesu imitaciji takvih dela, pa se samo odgovornim izveštavanjem može smanjiti rizik.

U smernicama se navodi da većina mentalno obolelih osoba nije nasilna, kao i da počinioci masovnih pucnjava često nemaju zvaničnu dijagnozu mentalnog oboljenja.

Odgovornim izveštavanje o masovnim pucnjavama javnost može da se edukuje, a rizik od buduće nasilja smanji, dodaju u UNICEF

Kao posledice štetnog izveštavanja navode se inspirisanje imitatora koji u počiniocu vide uzor ili heroja, dodatno traumatizovanje preživelih, porodica i lokalne zajednice, porast predrasuda o mentalno obolelim osobama i njihove stigmatizacije, kao i odvraćanje mentalno obolelih od traženja ili prihvatanja stručne pomoći.

Potrebno je edukovati javnost o tome kako da prepoznaju potencijalne počinioce nasilja i kako da reaguju u tom slučaju, pružiti utehu preživelima, porodicama i zajednicama, uključujući i porodicu počinioca, a važno je i informisati javnost o znacima upozorenja koji ukazuju na emotivnu patnju i potencijalno nasilno ponašanj.

Potrebno je podstaći osobe da potraže pomoć ili pružiti je drugima u slučaju povišenog rizika od štetnih postupaka, navodi se u smernicama UNICEF.

U Srbiji su proteklih dana dogodile dve masovne pucnjave, 3. maja kada je učenik sedmog razreda Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu ubio osam učenika i radnika obezbeđenja škole, da bi samo dva dana kasnije naoružani napadač ubio osam meštana nekoliko sela u blizini Mladenovca.

Sve vesti o masovnom ubistvu kod Mladenovca pratite u Danasovom BLOGU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari