Unija sindikata prosvetnih radnika: Ministarstvo nije odustalo od zatvaranja malih škola 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/DS)

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije upozorila je javnost da Ministarstvo prosvete nije odustalo od zatvaranja malih škola.

Kao dokaz te tvrdnje iz Unije navode poslednje izmene Zakona o osnovnom obrazovanju kojima je uvedena mogućnost formiranja kombinovanih odeljenja i od petog do osmog razreda.

“Sindikati o ovoj izmeni nisu bili čak ni obavešteni (a kamo li konsultovani) i tek po dolasku Zakona u skupštinsku proceduru, imali smo šta i da vidimo. Sada se otišlo i korak dalje. U Stručnom uputstvu o formiranju odeljenja i načinu finansiranja u osnovnim i srednjim školama za školsku 2022/23. godinu, propisuje se da kombinovano odeljenje sastavljeno je od učenika dva razreda i može da ima do 15 učenika, a odeljenje od tri ili četiri razreda, do 10 učenika”, navodi se u saopštenju Unije koje je potpisala predsednica tog sindikata Jasna Janković.

Uprkos, kako dodaju, jasnom protivljenju struke, dopisima u kojima smo tražili da nam objasne kako misle da izvedu ovakvo spajanje, protivno svim metodičkim i logičkim pravilima, proces je nastavljen.

“Ministarstvo prosvete se pravi mrtvo i čeka 1. septembar da kaže kako više nema vremena da se bilo šta ispravi. Malo nam je postojećih problema, treba još dosoliti i nejasnim formulacijama zbuniti. Nisu dovoljno maltretirani prosvetni radnici, nego će sada i male škole zatvarati, život malog mesta upropašćavati, a naše koleginice i kolege ostajaće na ulici”, kažu u Uniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari