Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije traži povećanje plata za 20 odsto 1Foto: V. Andrić

Rukovodstvo Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije zatražilo je da plate zaposlenih u obrazovanju budu uvećane u decembru za 20 odsto i da toliki procenat povećanja bude i u 2022. i 2023. godini.

Na današnjoj konferenciji za medije koja je održana ispred zgrade Vlade Srbije, taj sindikat je ukazao da je zbog rasta minimalca odnos između najniže i naviše zarade u prosveti spao na 1;189, a 80 odsto zaposlenih ima fakultetsko obrazovanje.

Šef resora za finansije u tom sindikatu Vladimir Adžić je ocenio da su dugovanja prema prosvetnim radnicima velika, da ih niko ne rešava, već se to stavlja pod tepih, a većina stavki iz sporazuma koji je potpisan sa Vladom posle velikog štrajka 2015. do danas nije ispunjena. Adžić je pozvao Ministarstvo prosvete i Vladu na dogovor, napominjući da će u suprotnom Unija opet izaći na ulicu.

– Unija se zalaže za odnos zarada 1:3 gde su minimalne plate za pomoćne radnike i tetkice oko 35.000 dinara, dva bi bili naši administrativni radnici koji bi primali 70.000 dinara, a koeficijent tri bi nosili svi fakultetski obrazovani u školama i njihova početna plata bi bila oko 105.000. Posečna plata u Republici za prvih osam meseci je 64.393 dinara, dok je u obrazovanju za isti period 63.044 dinara iz čega vidimo da je obrazovanje 2,1 odsto ispod republičkog proseka – istakao je Adžić.

On je podsetio da država duguje zaposlenima 35.000 dinara za šest neisplaćenih svetosavskih nagrada, kao i po 25.000 dinara iz ušteda ostvarenih zbinjavanjem tehnoloških viškova.

– Vlada RS može napraviti korak ka rešavanju ovih potraživanja, tako što bi isplatila po 20.000 dinara do kraja marta 2022. godine svim zaposlenima u prosvetnom sistemu, a o ostatku duga bismo se dogovorili. Pozivam Ministarstvo da sednemo za sto da utvrdimo koliko se duguje za IOP 1, 2 i 3, koliko za regres i topli obrok i da se na taj način izbegnu sudski sporovi – rekao je Adžić.

Na spisku zahteva Unije je i korekcija koeficijenata nenastavnom osoblju sa četvrtim stepenom (sa 8,62 na 13,42) i petim stepenom (sa 9,16 na 13,65), kao i korigovanje koeficijenta šefa računovodstva sa četvrtim (sa 11,15 na 13,73) i šestim stepenom stručnosti (sa 13,73 na 14,88), koliko iznose koeficijenti u nastavi.

Predsednica Unije Jasna Janković je rekla da je situacija u školama zbog kovida izuzetno teška, jer je veliko zaražavanje učenika, što pre godinu dana nije bio slučaj. Ona je iznela podatak da je trenutno četiri odsto nastavnika bolesno, a preko jedan odsto u izolaciji i da je u školama sve teže naći kvalitetne zamene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari