Uništavanje više od 18.000 komada oružja 1Foto: MUP

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović prisustvovao je danas uništavanju više od 18.000 komada malokalibarskog i lakog naoružanja, koje je zaplenila policija ili koje je predato tokom procesa legalizacija, koje su sprovođene u ranijem periodu.

„Danas unuštavamo preko 18.000 komada pištolja, pušaka, automatskih pušaka i mitraljeza. Preciznije 7.448 pištolja, 589 revolvera, 1.723 puške, 3. 040 sačmarice, 916 automatskih pušaka i 66 mitraljeza, startnog oružja , vazdušnog i drugog oružja, mehanizama za bravljenje“, precizirao je Stefanović u Centru za reciklažu u Železniku.

Stefanović je istakao da Ministarstvo, u saradnji sa UNDP-om i SEESAC-om, ovu aktivnost sprovodi kako bi naša zemlja bila bezbednija i kako bi se ilegalno  oružje sklonilo sa ulica.

Podsetivši da je u toku još jedan proces legalizacije, ministar je pozvao građane, koji u svom posedu mogu imati ilegalno oružje, da ga donesu u najbližu policijsku stanicu i da ga predaju, kako bi ono bilo uništeno.

„Ovo je trenutak u kome građani, bez krivične odgovornosti, u toku trajanja legalizacije, mogu da donesu oružje u policiju i da se reše tog tereta“, naglasio je Stefanović i upozorio da su za posedovanje ilegalnog oružja, predviđene kazne do 12 godina zatvora.

Zato je, kako je ocenio, važno da ljudi znaju da takvu vrstu odgovornosti ne treba da nose,  da treba da predaju oružje i da izbegnu moguću krivičnu odgovornost i teške posledice po živote građana Srbije.

Ministra je naglasio da treba da učinimo sve da naša zemlja bude sigurnija i sprečimo da ilegalno oružje bude deo izvršenja nekog krivičnog dela ili neke kriminalne grupe. Stefanović se svim međunarodnim partnerima zahvalio na podršci i finansijskoj pomoći, izrazivši nadu da će se saradnja nastaviti i u budućnosti.

Otpravnik poslova Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt rekao je da ovakve akcije pomažu da Srbija bude bezebednije mesto i da će EU nastaviti da pruža podršku, jer je njen cilj da Evropa kao kontinent bude bezbednije mesto.

Benedikt je zahvalio ministru Stefanoviću i pripadnicima Ministarstva na svemu što preduzimaju da Srbija bude bezbednija.

Koordinator UNDP-a u Srbiji Karla Herši istakla je da održiv razvoj nije moguć bez mira i dodala da je ova akcija deo šire agende čiji je cilj bolja i veća bezbednost, navodi se u saopštenju MUP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari