Uništeno više od 40 grobnica i oskrnavljena tela na dva obrenovačka groblja 1Foto: Miroslav Dragojević/ Danas

Na dva obrenovačka groblja uništeno je više od 40 grobnica i oskrnavljena su tela. U pitanju su uglavnom grobovi u kojima su sahranjeni Romi, a pretpostavljala se da je motiv pljačka.

„U utorak na sredu, na groblju Zvečkoj kod Obrenovca obijeno je, prema mojim saznanjima, ukupno 21 romska grobnica i pomerene su ploče na tri neromska groba. Samo dan posle toga, u sredu na četvrtak, na obrenovačkom Novom groblju, gde se sahranjuju svi građani bez obzira na nacionalnu pripadnost, obijeno je 19 grobnica, među kojima i grobnica mog sina jedinca koji je preminuo sa 24 godine. Tu su pokušali da obiju još pet grobnica, ali nisu mogli da skinu duple betonske ploče. Na obrenovačkom groblju, gde se i trenutno nalazim, blizu grobnice mog sina video sam kosture i glave, unakažene i smrvljene, kao da je neko radio neki ritual“, kaže za portal N1 pisac Zlatomir Jovanović, predsednik Udruženja romskih književnika. Mogući motiv je i pljačka, s obzirom na to da se Romi često sahranjuju sa dragocenostima.

Zlatomir Jovanović smatra da je policija mogla da očekuje da će se, posle uništavanja grobnica na groblju u Zvečkoj koje je udaljeno samo kilometar i po od Novog obrenovačkog groblja – ovo uništavanje ponoviti i na Novom groblju.

„Pogotovo zato što su u proteklih 20 godina već šest, sedam puta skrnavljene grobnice i na tom groblju“, navodi Jovanović.

On kaže da su juče, kada su saznali za uništavanje grobnica, samo dva policajca došla na groblje, gde je bilo, kako ističe – više od stotinu Roma.

„Policijski forenzičari su uzeli otiske samo spolja, na spomeniku. Niko nije sišao u grobnicu da vide ima li još tragova, spakovali su se i otišli. Mi smo nedaleko, tridesetak metara od grobnice mog sina, videli njegovu narukvicu kod jedne kante, pa smo pozvali forenzičare da se vrate. Vratili su se, uzeli otiske, rekli nam da narukvicu možemo da vratimo u grobnicu“, navodi Jovanović i dodaje: „Moja lična percepcija, kada je reč o narukvici mog sina je da im je ona ili ispala, ili su je uzeli i bacili. Ako je bio ritual, onda im više nije koristila, pa su je bacili. A, ako su bili lopovi – onda im je slučajno ispala“.

Juče im se, dodaje, obratio i direktor Javno komunalnog preduzeća Obrenovac, koji je objasnio da je JKP snositi sve troškove saniranja grobnica. Pojavio se, kaže i predsednik opštine Obrenovac.

„Danas smo došli da sa radnicima JKP i kamenorescima popravimo ono što se može popraviti. Popravili smo grobnicu i razvaljen kovčeg…“, priča Jovanović.

Na tom obrenovačkom groblju su, u poslednjih 20 godina, kako navodi, šest ili sedam puta već obijene uglavnom romske grobnice – kod Roma gde se zna da postoje dragocenosti.

„A, ono što sam video u dve gobnice – otkinuta glava stavljena na grudi… Zašto ?! Ne znam. Ili možda nisu mogli da skinu ogrlicu ili su izvodili neki ritual. Bilo je dosta i kostiju okolo, van kovčega…“, priča naš sagovornik.

Juče je, kaže, zvao i šefa kabineta ministra za manjinska i ljudska prava Tomislava Žigmanova.

„Od njega nismo dobili nikakav odgovor, čak ni poziv iako sam ja 40 godina već u romskom pokretu. Da se ovo desilo nekoj dugoj zajednici, on bi se pojavio – četrdeset grobnica je otvoreno“, naglašava Jovanović.

Redakcija portala N1 obratila se i MUP-u u Obrenovcu, gde nam je rečeno da uputimo mejl sa pitanjima ministarstvu.

Do objave ovog teksta – odgovor od MUP nije stigao.

Grobnice su birane

Oskrnavljene grobnice su, prema rečima našeg sagovornika – birane.

„Tačno se znalo koje su pethodnih puta bile otvarane i te nisu dirali. Uglavnom je reč o romskim grobnicama, i mislim da su ploče na srpskim grobnicama okretali da ne bi bilo sračunato da su na meti imali samo romske. Sumnjam da je u svemu ovome učestvovao i neki Rom, koji je tipovao romske grobnice koje do sada nisu dirane“, kaže Zlatomir Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari