UNS: Broj pretnji i napada na novinare u Srbiji udvostručen u odnosu na 2021. godinu 1Foto: Logo

Udruženje novinara Srbije (UNS) upozorilo je danas da je broj pretnji, pritisaka i napada na novinare tokom prošle godine udvostručen u odnosu na 2021. godinu i zatražilo izmene Krivičnog zakonika kako bi što više oblika tih napada bilo obuhvaćeno krivičnom odgovornošću.

U proglasu povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija, iz udruženja su naveli da su tokom 2022. godine evidentirali 140 slučajeva pretnji, pritisaka i napada na novinare u odnosu na 74 slučaja zabeležena tokom 2021. godine.

„Najučestaliji pokušaj gušenja slobode medija bile su pretnje koje su novinari dobijali preko društvenih mreža. Preko interneta je zabeležena i najozbiljnija pretnja ‘salvom metaka’ koja je upućena redakciji dnevnog lista Danas“, stoji u saopštenju UNS.

UNS je podsetio da je zbog pretnji putem društvenih mreža, autor podkasta „Dobar, loš, zao“ na televiziji Nova S, pisac Marko Vidojković bio primoran da napusti Srbiju i uz pomoć međunarodnog udruženja PEN Internešnel bude premešten na bezbednu lokaciju.

„Represija nad novinarima uzela je maha u lokalnim sredinama, a to je najbolje pokazao slučaj pretnji redakciji OK radija iz Vranja i vlasnici te medijske kuće Oliveri Vladković, zbog kojih je biznismen Dejan Nikolić Kantar prvostepeno osuđen na 14 meseci zatvora“, naveli su iz Udruženja novinara Srbije.

Pritiske na novinare u Srbiji najčešće su po podacima iz baze UNS, vršili članovi vladajuće Srpske napredne stranke a medijima su dodatnu štetu nanosile takozvane SLAP tužbe, kojima su po navodima udruženja, moćnici od malih medija tražili nerealne odštete.

„Ovaj Svetski dan slobode medija obeležavamo iščekujući pravosnažnu presudu za ubistvo vlasnika i urednika listova Dnevni telegraf i Evropljanin, Slavka Ćuruvije. Petočlano veće Apelacionog suda dalo je završne reči, a od ishoda suđenja koje traje gotovo devet godina zavisi da li će biti prekinut lanac nekažnjivosti zločina nad novinarima u Srbiji“, naveli su iz udruženja.

Ocenili su kao „obeshrabrujuće“ što ni posle više od 20 godina, nije podignuta optužnica protiv ubica dopisnika Večernjih novosti iz Jagodine Milana Pantića kao što ni posle skoro 30 godina od navodnog samoubistva, nema informacija o okolnostima smrt novinarke Duge Dade Vujasinović.

„Ipak, u godini između dva Svetska dana slobode medija doneta je i zadovoljavajuća prvostepena presuda zbog ugrožavanja bezbednosti novinara. U ponovljenom postupku za paljenje kuće Milana Jovanovića bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović, Vladimir Mihailović, Igor Novaković i Aleksandar Marinković prvostepeno su osuđeni na ukupno 17 godina zatvora“, podsetili su iz UNS.

Zatražili su od nadležnih da „efikasno istraže“ sve pretnje novinarima i medijskim radnicima i da o rezultatima tih istraga redovno obaveštavaju medije i javnost i da u skladu sa Rezolucijom koju je na predlog UNS-a donela Međunarodna federacija novinara, Tužilaštvo za organizovani kriminal preuzme slučaj ubistva Milana Pantića.

UNS je zatražio da što pre bude podignuta optužnica za taj zločin i da budu rasvetljene okolnosti smrti novinarke Dade Vujasinović, da se kazne nalogodavci i izvršioci ubistva Slavka Ćuruvije i da se zakonima propiše bolja zaštita od SLAP tužbi.

Pozvali su i da se obezbedi efikasna institucionalna zaštita novinara od pritisaka nosilaca javnih funkcija, vlasnika medija i drugih moćnika i „da se javni novac pravedno raspodeljuje kako bi se očuvao medijski pluralizam i omogućilo kvalitetno informisanje građana“.

Udruženje je zatražilo i da kosovske institucije i međunarodna uprava na Kosovu i Metohiji hitno formiraju Međunarodnu ekspertsku komisiju radi istraživanja ubistava i kidnapovanja novinara i medijskih radnika na Kosovu od 1998. do 2005. godine i da u toj komisiji budu i predstavnici novinarskih udruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari