UNS i SINOS: Nedopustiva relativizacija ratnog zločina u autorskom tekstu o RTS-u 1Novine, štampa, mediji, print

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Sindikat novinara Srbije (SINOS) ocenili su da je nedopustiva relativizacija i opravdavanje bilo kog zločina, pa i bombardovanja RTS-a kada je ubijeno 16 radnika.

Oni su povodom predstojeće godišnjice bombardovanja RTS-a kritkovali autorski tekst objavljen u listu Danas „Nejaki mozgovi na RTS-ovom nakovnju“ u kome se tvrdi da je RTS bio legitimna meta.

UNS i SINOS ističu da su sloboda mišljenja i govora neprikosnovene, ali da ratni zločin i njegove posledice ne mogu biti naknadno opravdavane.

Novinarske organizacije podsećaju da najznačajnije međunarodne organizacije poput Amnesti internešenela smatraju da je bombardovanje RTS-a od strane NATO-a ozbiljno kršenje zakona rata i da je ubistvo 16 medijskih radnika RTS-a ratni zločin.

„UNS i SINOS pozivaju na poštovanje žrtava i njihovih porodica i očekuju da kolege i mediji prave jasnu razliku između slobode govora, mišljenja, zaključivanja i činjenica koje potvrđuju ovaj, pa i svaki drugi ratni zločin“, navedeno je u objavi.

Oni su istakli da greške koje se u medijima dešavaju poput RTS-ovog netačnog navođenja naziva operacije bombardovanja Savezne republike Jugoslavije „Milosrdnim anđelom“ ne mogu biti razlog za poistovećivanje uređivačke politike RTS-a nekad i sad i iz toga izvođenja zaključaka da bi i danas Javni servis mogao da bude legitimna meta.

U tekstu se između ostalog kaže da „današnji urednici RTS-a, a komandna odgovornost polazi od Dragana Bujoševića i Nenada LJ. Stefanovića, pa sve do izvesne Dragane Urošević koja je potpisivana na odjavnim špicama tokom jutra kada je spikerka izgovorila reči „milosrdni anđeo“ – su se tako pridružili Milanoviću i Komrakovu koji su od svoje medijske ustanove načinili legitimnu metu bombardovanja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari