UNS: Međunarodna federacija novinara usvojila UNS-ovu rezoluciju o Milanu Pantiću 1Foto: Aleksandar Roknić

Delegati skupštine Međunarodne federacije novinara (IFJ) održane u Omanu su, na predlog Udruženja novinara Srbije (UNS), jednoglasno usvojili rezoluciju kojom se traži efikasan pravosudni postupak i angažovanje srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal kako bi posle više od dve decenije bili otkriveni i kažnjeni nalogodavci i ubice novinara Milana Pantića.

U usvojenoj rezoliciji navedeno je da se 11. juna 2022. godine navršava 21 godina od nekažnjenog ubistva lokalnog novinara i dopisnika „Večernjih novosti“ Milana Pantića koje se dogodilo ispred vrata njegovog doma u Jagodini.

Podseća se da je vlast u Srbiji osnovala Кomisiju za istraživanje ubistava novinara 2013. godine, da je komisija svoj rad okončala i da je policijska istraga ukazala na nalogodavce i izvršioce ubistva novinara Milana Pantića.

Кongres Međunarodne federacije novinara dodao je da, uz zabrinutost zbog toga što su nalazi Кomisije dostavljeni srpskim zvaničnim organima i što nema pomaka u zvaničnoj istrazi, pruža punu podršku radu Кomisije za istraživanje ubistava novinara i naporima UNS-a da se otkriju i kazne nalogodavci i ubice novinara Milana Pantića.

„Pozivamo da se bez odlaganja sprovede efikasan pravosudni postupak i da se zbog pozadine slučaja angažuju stručnjaci iz Tužilaštva za organizovani kriminal kako bi posle više od dve decenije bili kažnjeni nalogodavci i ubice novinara Milana Pantića“, navedeno je u rezoluciji.

Кongres je zatražio od Izvršnog odbora Međunarodne federacije novinara da se u potpunosti upozna sa rezultatima do kojih je došla Кomisija u slučaju ubistva novinara i da organizuje razgovor sa predstavnicima srpskih vlasti i tužilaštva kako bi dobili informacije o napretku postupka, saopštio je UNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari