UNS: Nekritičko objavljivanje delova knjige Zvezdana Jovanovića može ugroziti bezbednost novinara 1Zvezdan Jovanović (Foto: EPA/ SASA STANKOVIC)

Udruženje novinara Srbije (UNS) upozorilo je danas da „nekritično“ objavljivanje odlomaka knjige Zvezdana Jovanovića, osuđenog za ubistvo premijera Zorana Đinđića, u dnevnom listu Informer, može da ugrozi bezbednost novinara koje Jovanović u tom delu pominje.

U tekstu pod naslovom „Kriminalci i DOS radili zajedno! Zvezdan Jovanović objavio knjigu!“, Informer je preneo odlomke knjige „Vučje staze“ u kojima po oceni UNS, autor „paušalno vređa i napada Insajder i produkciju B92 i njihove sadašnje i nekadašnje urednike, Brankicu Stanković i Verana Matića“.

„Upozoravamo na sve učestaliju pojavu da se u pojedinim medijima citiraju tvrdnje i izjave osuđenih za teška krivična dela bez neophodne novinarske pažnje. Neprofesionalno je medijski sadržaj zasnovan na tvrdnji da svako ima svoju istinu, a ‘optuženi i osuđeni pravo da se brane lažima’ nekritički objavljivati“, ocenili su iz udruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari