UNS: Od Saveta za štampu zavisiće dodela novca na medijskim konkursima svim medijima 1foto FoNet/Velimir Ilić

Generalna sekretarka Saveta za štampu Gordana Novaković izjavila je danas da su osnivači tog tela razgovarali sa predstavnicima Vlade Srbije o izmenama nacrta Zakona o javnom informisanju i medijima i da veruje da je postignuta saglasnost da se zakonom predvidi da se, pri oceni medijskih projekata, odluke Saveta odnose na sve štampane i onlajn medije.

„Pronašli smo rešenje koje je prihvatljivo, a koje je u osnovi isto kao ono koje sada postoji u Pravilniku o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa i koje je i bilo predlog Radne grupe za izradu Zakona“, rekla je Novaković za Udruženje novinara Srbije (UNS).

Dodala je da veruje da je nakon razgovora sa predstavnicima Vlade postignuta saglasnost da se odrednica „koji su prihvatili njegovu (Saveta za štampu) punu nadležnost“ izbaci.

U Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima, u članu 24 predloženo je da se pri oceni medijskih projekata, za štampane i onlajn medije u obzir uzimaju odluke samoregulatornog tela, Saveta za štampu, o tome da li je medij koji je konkurisao u prethodnoj godini prekršio Кodeks novinara Srbije.

Taj podatak odnosio bi se, po Nacrtu, samo na one medije koji prihvataju nadležnost Saveta.

Takvim rešenjem bi praktično u povlašćenom položaju bili mediji koji nadležnost Saveta ne prihvataju, dok bi izdavačima medija koji prihvataju nadležnost Saveta za štampu, eventualno kršenje Кodeksa novinara donosilo negativne poene kod dodele javnog novca za proizvodnju medijskog sadržaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari