UNS: Opštine bez medija dodeljuju novac za informisanje 1UNS Foto: Logo

Udruženje novinara Srbije (UNS) ukazalo je danas na paradoks sufinansiranja medija – opštine bez medija dodeljuju novac za informisanje, dok neke koje ne daju novac imaju medije.

Na teritoriji opština Bela Palanka, Ćićevac i Varvarin, koje su izdvajale sredstva na konkursima za projektno sufinansiranje, nema medija, potvrdili su iz tih opština za UNS.

Novac za sufinansiranje medijskog sadržaja nikad nisu dodeljivale Sjenica i Bosilegrad, ali žitelji tih opština svakodnevno dobijaju informacije iz medija koji su registrovani u tim mestima.

Iz opštine Lebane su za UNS rekli da nisu upoznati sa time ima li medija u ovoj opštini.

Novinar i projektni koordinator za Ajreksov program „Saznaj i razaznaj“ iz Lebana Aleksanar Đokić rekao je za UNS da u Agenciji za privredne registre nema medija sa sedištem u Lebanu, ali da je ta opština u zoni pokrivanja portala Info centra juga iz Medveđe.

Deleći sudbinu Lebana, opština Irig, takođe nema zvanično registrovane medije, ali je u zoni pokrivanja većine elektronskih medija u Vojvodini.

Novinar u arhivu Ebart Aleksa Anđelić iz Varvarina kaže za UNS da su nedostatak interesovanja i strah mogući razlozi za nepostojanje medija u toj opštini.

Kako dodaje, žitelji Varvarina se o događajima u opštini informišu preko drugih medija Rasinskog okruga, kao što su RTK, TV Jefimija, 037.info, ali informacija o toj opštini je i u tim medijima vrlo malo.

Ipak, ti mediji imaju priliku da gotovo svake godine konkurišu za sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja i sredstva od preko milion dinara.

Ranije je u toj opštini postojala TV S koja je uglavnom emitovala muzičke spotove, ali su program činili i „Varvarinska hronika“, intervjui, prilozi o događajima u opštini kao što su vašari, promocije, sportski, kulturni i drugi društveni događaji. Toj televiziji REM je 2015. ukinuo dozvolu za emitovanje programa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari