UNS: Policija da nađe osobe koje su maltretirale novinare radio Goraždevca 1Foto: Pixabay/Gigxels.com

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu saopštilo je danas da protestuje zbog ometanja rada i neovlašćenog legitimisanja novinarske ekipe radio Goraždevca u kojoj su bili glavni i odgovorni urednik ovog medija Darko Dimitrijević i snimatelj Milić Petrović i traži da policija pronađe osobe koje su maltretirale novinare.

Darka Dimitrijevića, koji je i predsednik UNS-a na Кosovu, koji je sa kolegom snimateljem pravio televizijski prilog u Rugovskoj klisuri, zaustavilo je vozilo iz kojeg je izašla nepoznata osoba u maskirnim pantalonama i na albanskom jeziku im tražila dokumenta.

„Pitao je – ‘Кo ste vi?’. Rekli smo da smo novinari Radio Goraždevca, nakon čega je postao agresivan. Zatim je iz automobila izašao i drugi čovek, koji je stao na nekoliko metara od nas. Osoba u maskirnim pantalonama nam je tražila dokumenta, a ja sam odbio da ih dam. Кolega Milić je prišao i pokazao pres karticu. Imali smo vidljive pres oznake na automobilu i kameru. Pitao sam da li su policija, ali nisam dobio nikakav odgovor“, rekao je Dimitrijević za UNS.

On je rekao da je „imao osećaj da je muškarac u maskirnim pantalonama bio spreman da ga udari“, kao i da je takvo obraćanje trajalo četiri, pet minuta, nakon čega su besno zalupili vrata i otišli.

Dimitrijević dodaje da su više puta snimali u Rugovskoj klisuri, ali je ovo prvi put da su doživeli maltretiranje.

UNS i UNS na Кosovu su zatražili od tužilaštva da preispita odluku da nema mesta pokretanju istrage, navodeći da smatraju da se radi „o pokušaju zastrašivanja novinara od strane osoba čiji identitet mora da utvrdi policija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari