UNS: Samo četiri medija u Srbiji ima kolektivni ugovor 1Foto: Shutterstock / wellphoto

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je danas da samo četiri medija u Srbiji imaju kolektivni ugovor, koji bi trebalo da bude garancija ostvarivanja prava zaposlenih, koja su iznad minimalnih garantovanih Zakonom o radu.

UNS u saopštenju navodi da su to Radio-televizija Srbije (RTS), Radio-televizija Vojvodine (RTV), Radio-televizija Kragujevac i Mađar so.

„U ovim medijima zaposleni, odnosno sindikati, izborili su se da prekovremeni i smenski rad budu dodatno plaćeni. Kolektivnim ugovorima propisan je broj dana odmora, plaćeno usavršavanje zaposlenih, a regulisano je i pravo na slobodne dane“, navodi se u saopštenju.

U RTS-u i RTV-u su se, kako navodi UNS, izborili da bolovanje za zaposlene bude plaćeno 80, umesto 65 odsto, koliko je propisano Zakonom o radu.

Predsednica sindikata Nezavisnost u Mađar so Eržebet Tot Batori rekla je za sajt UNS-a da im je za usaglašavnje kolektivnog ugovora bilo potrebno više od decenije.

„Jednostavnije je da pregovaramo kada imamo dokument na stolu. U bilo kojoj situaciji možemo da ga otvorimo i nađemo problem i rešenje koga možda nema u Zakonu o radu“, rekla je Tot Batori i dodala da su najviše prava izborili poslednjim ugovorom – povećanje od 14 odsto na osnovicu zarade i povećanje sredstava za topli obrok sa sedam na deset hiljada dinara bruto.

Dodatno plaćanje prekovremenog, ali i smenskog rada predsednica Strukovnog sindikata RTS-a Ana Đurković ističe kao najveći uspeh kolektivnog ugovora tog javnog servisa.

„Uspeh su i odredbe koje se odnose na jubilarne nagrade, kao i ‘kovid – novac’ koji su zaposleni u RTS-u dobijali za rad pod rizikom. Kao što znate, bilo je kolega koje su ulazile u crvene zone u toku pandemije. Tu je i mogućnost edukacije zaposlenih. Ovo su sve stvari koje nisu propisane zakonom, a ima ih u kolektivnom ugovoru RTS-a“, kaže Đurković.

U RTV-u, kako je naveo predsednik sindikata „Nezavisnost“ i novinar tog servisa Darko Šper, postoji mogućnost plaćenog i neplaćenog odsustva.

„Imamo i plaćena odsustva zbog rođenja deteta, zbog svadbe, sahrane, selidbe i da ne nabrajam. U međuvremenu smo uveli, ako neko želi da se dokvalifikuje, da studira, poslodavac mu daje slobodne dane, i za pripremu i polaganje ispita“, rekao je Šper.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari