UNS se pridružio inicijativi Evropske federacije novinara o zabrani nadzora nad novinarima 1foto Miroslav Dragojević Danas

Udruženje novinara Srbije (UNS) pridružilo se inicijativi Evropske federacije novinara (EFJ) i zajedno sa još 64 članice ove organizacije uputilo je Savetu Evropske unije (SEU) otvoreno pismo kojim izražava zabrinutost zbog prihvatanja Evropskog akta o slobodi medija (EMFA), zakona kojim se propisuje i da je nadzor nad novinarima dozvoljen u slučajevima kada se sumnja da je ugrožena nacionalna bezbednost pojedinih država.

Kako navode u pismu, iako je cilj EMFA bilo da se zaštite novinari i njihovi izvori od nadzora i političkog uplitanja, članom četiri Nacrta Evropskog akta o slobodi medija, ne samo da se pravi izuzetak od zabrane razvijanja špijunskog softvera koji bi naneo štetu novinarima, već se i proširuje lista krivičnih dela zbog kojih se dozvoljava da se novinari nadziru.

UNS je ocenio da se na ovaj način Zakonom eliminišu pravne garancije za zaštitu novinara od primene špijunskog softvera od strane države.

„Zato članice EFJ-a, među kojima je i UNS, traže da se ukloni ovaj izuzetak iz zakona, kao i da se ograniči lista krivičnih dela koja dozvoljavaju represivne mere prema novinarima i izvorima informacija. Ove novinarske organizacije zahtevaju i jake pravne garancije za zaštitu i poštovanje slobodnog i nezavisnog rada novinara“, ističz UNS u saopštenju.

Početkom ovog meseca Francuska je predložila da se odredbe ovog zakona koje se odnose na nadzor ne primenjuju u izuzetnim slučajevima koji se odnose na nacionalnu bezbednost.

„Takav izuzetak učinio bi da prvobitno pružena zaštita postane prazna ljuštura. Njime se zanemaruje praksa Suda pravde Evropske unije (CJEU), koja jasno stavlja do znanja da zaštita nacionalne bezbednosti ne može učiniti pravni okvir EU neprimenljivim i ne oslobađa države članice od obaveze da se pridržavaju vladavine prava“, navode iz EFJ-a, povodom usvajanja ovog zakona.

EFJ je dodao da ove odredbe doprinose zastrašivanju uzbunjivača i drugih relevantnih izvora informacija i otvaraju vrata zloupotrebama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari