UNS traži da tužilaštvo utvrdi zašto portal GM info nije bio dostupan 1Foto: Logo

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je danas Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal da utvrdi da li je provajder „Nordnet“ počinio krivično delo „kada je onemogućio vidljivost“ gornjomilanovačkog portala vesti „GM info“ „s obrazloženjem da je to ‘zbog prevelikog opterećenja i ugrožavanja servera’ ili je sajt napadnut“.

UNS je u saopštenju podsetio da je „GM info“ preksinoć i juče ujutru bio je nedostupan, a informatički tim sajta utvrdio je da nije bilo nikakvih naznaka povećanog saobraćaja, kako Nordnet tvrdi.

Vlasnik Nordneta Janoš Sabo je za „Slobodnu Suboticu“ rekao je da je preksinoć broj poseta na portalu „GMinfo“ premašio 64 u sekundi, posle čega je pristup portalu onemogućen, ali da „ne može da dokumentuje svoje tvrdnje i predoči ih redakciji sajta“ koja je to zahtevala.

Udruženje je pozvalo provajdera da dostavi precizan izveštaj redakciji tog nezavisnog medija iz Gornjeg Milanovca, s podacima odakle je i kolika je poseta bila, jer je portal saopštio da ima „opravdane sumnje da je reč o zloupotrebi ovlašćenja nad sredstvima za distribuciju medija“.

UNS je podsetio da je „GMinfo“ bio pod hakerskim napadima krajem aprila i početkom maja ove godine kada je pristup sajtu bio otežan, a jedno onemogućen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari