Uoči glasanja o dekanu, na Filološkom inspekcija

Da li je na pomolu nova kriza u jednoj od članica Beogradskog univerziteta

Ostavite komentar


  1. E moj Filološki… Svaki put tone sve dublje i dublje u provaliju, pitam se da li će, i kada, da se reše sve te sporne situacije, sramota je ne samo za fakultet, već i za ceo BU!

    1. Cim je ova Milinkovic, sto ima kaze tim za kampanju (menadjerski?), zadovoljna inspekcijom ne bi me cudilo da ju je licno narucila. Gde se kod nas pojave drzavni organi to su partijska posla. Ako je vec ta zena u savetu kako nije primetila da njena ustanova nema statut? Sta je sledece da joj ministar posalje nekog da joj cas predaje jer ona nije znala dok je nisu ovi prosvetlili?Kakav ministar takav je i taj kandidat, a zajedno su „dream team“ samounistenja!

      1. U ovom slučaju borbu predvode drugi: dve srpske katedre, Anglistika, Germanistika, Slavistika. „Svetska“ ih je godinu dana sledila, ali je jedan njen deo sve vreme podržavao Markovićku. Posle njenog prisilnog odlaska, Biljana Dojčinović je zasela na mesto prodekana u v.d. upravi, pa se stavila i na čelo SNS/LDP koalicije na svojoj katedri, pod hitno smenivši Jovana Popova sa mesta upravnika. Pošto se vratila na funkciju koju je imala i pre 2019, povratila je i pripadajući honorar, koji uz prodekanski dodatak zaista čini lepo povećanje plate. Tu ste Vi, sVesna, u pravu. Ali se Svetska propisno obrukala.

        1. Slažem se da je reč o borbi da se zaposednu funkcije. Jovan Popov je politički bio aktivan u raznim strankama, u „Alternativi za Srbiju“, na primer. Smenjivost je demokratski princip, a smenjen je jer je izgubio poverenje zbog samovolje, bahatosti i nerada. Naknadu je primao, nije bio volonter, a prima i platu na još jednom privatnom fakultetu, u Novom Sadu.

  2. Priča se po gradu da su prof. Milinković i njen tim doživeli neviđeni debakl na izborima za više komisija koje su važne za rad fakulteta. Da li je na ovim izborima već jasno iskazano opredeljenje profesora filološkog? Da li je pozivanje inspekcije da izvrši vanredni nadzor očajnički potez tima koji ne uživa ni poverenje, ni ugled u akademskoj zajednici? Da li je ovo poslednja linija odbrane nepotista, plagijatora, finansijskih mešetara, trgovaca uticajem i ljubitelja mobinga?

    1. Prvo skochi, pa reci hop:-)
      Prekinite da ucenjujete asistente i docente potpisima za referate, da vas kandiduju za komisije.
      Stalno idete u neke medije, jer vas kolektiv jednostavno nece.
      Jadno.

      1. Pričalo mi moje dete da je upravo vladajuća garnitura sastavljena od profana koji mobinguju kolege godinama.

  3. Kratko objašnjenje: na Filološkom fakultetu već više od godinu dana trajala je borba da se skloni dekan ( dekanka) Makrovićka, koja je optužena kako za novčane malverzacije, tako i za plagijate ( inače članica SNS stranke). Pošto je dobila javnu opomenu od Rektorata, Makrovićka se morala povući sa mesta dekana; umesto pokajanja, Markovićka je za nagradu dobila, u Ministarstvu obrazovanja, mesto savetnice. Njena desna ruka Snežana Milinković, jedan od kandidata za dekana, nastavlja istu politiku svoje “ mentorke“ Markovićke , uz veliku podršku Ministarstva . Svi na Filološkom fakultetu znaju ( kao i sama Milinkovićka) da ona nema nikakavih šansi da bude izabrana za dekana ( prva neistina od strane Milinkovićke); i baš zbog toga je i izvršen ovaj puč od strane Ministarstva. Na sednici Saveta FF odbijen je predlog prosvetne inspekcije ( to je druga neistina gospođe Milinković).

    1. Glasanje za tacku 2 je prigovorom osporilo vise clanova Saveta, jer je pravna sluzba fakulteta ostavila samo 3 sata za glasanje.
      Ako Savet be usvoji mere inspekcije, slede novcane kazne od 2 miliona dinara, ali i druge neprijatnosti.
      Nekima postovanje zakona ne odgovara.

      1. Znaci vec ste kraci za dva miliona posto vidim iz teksta da su vas vec obilazili ranije?

      2. Za „Nemojte opet da sirite lazi“ Prigovor da se produži glasanje – to samo u crtanim filmovima imate, a bogami i na Filološkom…pardon, tako je ( bilo) i kod Mila Đukanovića…

  4. Zli jezici govore, da bivša dekanka Marković ( koja je sad savetnica u Ministarstvu prosvete) i dalje drži ruke na kasi Filološkog fakulteta: a iz te kase, vele, naplaćuju se članovi vladajuće stranke. A to, vele zli jezici, traje još od famoznog Grubačića , koji i sad vlada iz senke… Kako vidimo reket traje već petnaestag godine ( iz te kase naplaćivala se i bivša vlast, jer kad je lopovluk u pitanju mi, poznato je, volimo da držimo konitinuitet).

    1. Jedina istina je da ova tzv opozicija predvodjena prof. Draškić i kompanijom celu svoju kampanju uz podrsku Rektora BU gradi na lažima. Lepo upakovana grupa 1 od 5 miliona dovedena da uništi naše visoko obrazovanje kao i sam FF. Pre su se na zakon pozivali a kada njima ne ide u prilog sada je to manipulisanje… znam da boli ali samo po zakonu! Žao mi Rektora BU, pade kandidat 1 od 5 miliona zbog koga je na mnoge stvari zatvorila oči…

      1. Vas Rade mafija da se ne postidi nikad. Kad covek procita sta baljezgate (botujete) jasno je da Vam je razumevanje skladno opstoj dekadenciji koju prozivljavamo. Zbog takvih ko ste ste Vi – sva ce nam se dobra deca iseliti.

        1. Rekoh ono što ne želite da čujete. Moje „baljezganje“
          je istina. Vaša poruka odraz je nemoći s obzirom da je istinu teško prihvatiti.

    2. Kao lažni filolog (čiju je diplomu potpisao plagijator Grubačić), zapazio bih da istoj ovoj pobunjenoj ekipi već desetak godina unazad nije smetao ni treći/četvrti Grubačićev mandat (po ispunjenju svih uslova za penziju), niti naslednica iz njegove garniture Vraneš (ništa bolja od njega, čak još aktivnija u užoj naučnoj oblasti nepotizam), a, bogami, sami su ubedljivom većinom izabrali i Lilly. Ovo valja posmatrati kao tek još jedan raskol unutar porodice, verovatno nastao usled sukoba oko podele tala.

      1. Čudi me da kad već spominjete nepotizam niste primetili pokušaj prof. Draškić da za spoljnog člana Saveta FF postavi svoju maćehu a našu poznatu glumicu… nažalost neuspeli pokušaj… mislim da će javnost uskoro saznati da članovi porodica ove „prepoštene opoziocione grupe“ uživaju u ogromnim državnim platama… to vešto kriju ali istina se ne može sakriti!

  5. Kako zakoni vaze za jedne a za druge ne? Prof. Milinkovic je kandidat koji ne odgovara SNS, zato i dozivljava podmetanja.

    1. Ivana, bota, Vi ste , nema šta, odličan primer kako botovi treba da rade. Milinkovićka je LDP, a njena predhodnica i mentorka, Markovićka je je SNS, a obe su štetočine ovog društava, i obe rade za jednu te istu kliku, čiji je interes samo novac.

  6. Snezana je nepoliticna. Ne vidim njene izjave tog tipa na netu, za razliku od I’ve, koja je potpisala onaj autogol proglas.
    1 od 5 miliona bi bio katastrofa izbor, slepa ulica za plate i sredjivanje zgrade.
    Mnogo pokazujete zainteresovanost da bez uporista medju kolegama preuzmete vlast. Jer ste pukli na parlamentarnim izborima.

  7. Čim se inspekcija pojavila pred izbore, jasno mi je da nešto „kandiše“. Kao bivši student Pravnog i FF, znam da ni na jednom državnom fakultetu, već decenijama, nije sve po propisu ali je razlika između njih i ovih novih, sns, sega-mega, „fakulteta“ bila jasno vidljiva. Ako se gnjide i tu zapate, češaćemo se i gde nas ne svrbi. Fakulteti se moraju braniti od nestručnih mitoljuba.

    1. Ej, znamo jednog nesudjenog emeritusa, penzionera Filoloskog, koji je dugogodisnji profesor i Mega i Singidunuma. Izveo brojne generacije tamo.
      Zanimljivo da vam tada to nije smetalo da ga predlazete Vecu, iako su neki od vas znali da zapravo cak nema naucne radove sa „tvrdim“ bodovima.

  8. Milorad
    Ovo je neobicna inovacija profesora Filoloskog: autonomija univerziteta po njima podrazumeva samo pravo sa od drzave primaju platu, ali ne i obavezu da pistupe po nalogu inspekcije Ministarstva…I misle da ce im to proci…Rec je o ogoljenom suprprstavljanju zakonitosti i redu, sto mora da obezbedi nadlezni resor, iszi onaj koji je pislao inspekciju..
    NI U DECJEM VRZICU SE NE BI GLASALO O TOME HOCE LI SE SPROVESTI NALOG INSPEKCIJE…Vidim sa su profesori jezika i knjizevnosti pravno nepismeniji od studenta prve godine prava…Ocekuje ih kazna, ionako su im plate velike…

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Kesić, TV voditelj

Danas čitam zbog toga što imam šta da pročitam i zato što mi ne vređa inteligenciju.