UPK: Krizni štab je parastruktura 1Foto: printscreen Peščanik

Udruženje lekara Ujedinjeni protiv kovida reagovalo je danas na izjavu epidemiologa dr Predraga Kona, člana Kriznog štaba, koji je u razgovoru za RTS kazao da mu je najteže palo umiranje kolega a potom i “peticija i formiranje parastruktura”. Iz UPK navode da se slažu sa dr Konom i da njima smetaju parastrukture ali da je “najštetnija parastruktura od početka pandemije Krizni štab”. Povodom velikog broja umrlih kolega, oni postavljaju pitanje šta je uzrok tome.

– Predizborna tišina iz maja 2020. godine, koja je za Krizni štab počela daleko pre zakonskih rokova za ovaj obavezujući vid postupanja; Uporno odbijanje da se primenjuju odgovarajuće protivepidemijske mere; ili nešto treće?  – navodi UPK.

Oni podsećaju da su pokrenuli incijativu da se obezbedi fond iz koga bi se finansiralo školovanje dece preminulih kolega, kao i da do sada nije bilo reakcije nadležnih na tu inicijativu.

– Kada kaže da mu najviše smetaju peticije, da li misli na peticiju kojom se zahteva od Lekarske komore Srbije da obrazuje fondaciju za pomoć deci preminulih kolega – ne znamo, doktor Kon nije precizirao. Možda misli na onu, sada već legendarnu peticiju iz jula 2020. koja predstavlja jedan “spomenik ljudskosti” lekarskog poziva, kada je 3000 lekara reklo da su nam nadređeni samo medicina zasnovana na dokazima i zakon (o značaju te peticije za ovo društvo u smislu oslobađanja od straha i iskazivanja slobode nekom drugom prilikom) – ističu iz UPK.

Oni kažu i da se slažu sa dr Konom i da njima smetaju parastrukture ali da je najštetnija parastruktura od početka pandemije Krizni štab”.

– Ova parastruktura, podsetimo se, u trenutku izbijanja epidemije nije postojala niti u jednom propisu. Kasnije je to izmenjeno, ali ponovo ne na način da je ovaj organ u najbitnijim delovima nadležan za borbu protiv epidemije. Postupajući tako nenadležan, bez ikakvog osnova, kršeći zakone koji važe u našoj državi, upravo je ova parastruktura donosila odluke o kojima će se, želimo da verujemo, tek vršiti analize i istrage. Istorija medicine u Srbiji zapisaće da je u toj parastrukturi jednu od vodećih, ako ne i ključnu ulogu, nakon napuštanja Branimira Nestorovića, igrao upravo doktor Kon. Za mesto u toj istoriji on ne mora da brine, imaće ga sigurno. I može da pita bilo kog lekara koji je radio u kovid sistemu od Vranja do Subotice, kakvim slovima će biti ispisano – piše u saopštenju UPK.

Na kraju se ističe da će dosta  “vode proteći dok se ne uradi detaljna, poštena i na činjenicama bazirana analiza onoga što je u pandemiji urađeno dobro i onoga što je urađeno loše, i ko god se nada da će protok vremena pomoći da se ono loše zaboravi, vara se”.

– Jedna mudra glava je rekla: “Svak je rođen da po jednom umre, čast i bruka žive dovijeka.” – kažu iz UPK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari